Puh

+358 45 783 69377

Sähköposti

info@tekstiilivarjauksenreseptikirja.fi

Avoinna

Ma - Pe: 09.00 - 17.00

Hyvä lukija!

Tässä blogikirjoituksessa kerron, mitä tarkoittaa kuviovärjäys reservimenetelmällä. Lisäksi testataan, miten Tekstiilivärjäyksen reseptikirjan värireseptit toimivat puuvillakankaan värireservipainannassa.

Reservi- eli suojausmenetelmä

Reservi- eli suojausmenetelmällä kuvioiduissa kankaissa väriä estetään kiinnittymästä haluttuihin kuvio-osiin.

Liemivärjäyksessä reservimenetelmällä muodostetaan kuvio kankaaseen esimerkiksi niin, että estetään väriä pääsemästä tiukalla kumilenkkisidonnalla sidotun kohdan alle. Tulokseksi saadaan vaikka ympyröitä värilliselle pohjalle.

Reservipainannassa taas suojataan kuviokohta joko mekaanisesti tai kemiallisesti ennen pohjavärin levytystä tasossa olevalle kankaalle. Reservi- eli suoja-aineena voidaan käyttää vehnäjauho-vesi- tärkkelyspastaa, maalarinteippiä, laimeita elintarvikehappoja (viinihappo), piimää tai kemiallista reservointiainetta, kuten natriumsulfiittia.
Edellä kuvatuilla menetelmillä saadaan aikaan valkoisia kuvioita värilliselle pohjalle.

Kemiallinen värireservipainanta:

Värireservipainannassa estetään pohjaväriä kemiallisesti kiinnittymästä kuvion kohtaan ja lisätään kuvion kohtaan vielä uusi väri. Uuden, tilalle kiinnittyvän kuviovärin tulee olla reservointi- eli suoja-aineen kestävää reaktiiviväriä.

Liemivärjäyksessä värjäysprosessi tapahtuu apuaineiden ja väriaineiden reagoidessa värjäysliemessä kankaan kanssa materiaalista riippuen emäksisessä tai happamassa väriliemessä.

Samat reaktiot tapahtuvat myös kankaanpainannassa silloin, kun käytetään reaktiivivärejä. Värjäysliemi saadaan hallittavaan muotoon lisäämällä siihen paksunnosainetta. Painopastaan tulee lisätä myös urea. Sen lisäys antaa prosessissa tarvittavaa kosteutta värin kiinnitysvaiheessa.

Toisin kuin liemivärjäyksessä, kankaanpainannassa materiaalin värjäytymiseen tarvitaan kaksi työvaihetta; värin imeyttäminen kankaaseen ja värin kiinnittäminen kankaaseen.

• Ensin jähmetetty ja paksunnettu väriliemi eli värillinen painopasta imeyttetään kankaaseen. Jähmeä painopasta voidaan imeyttää kankaaseen kankaanpainoseulan ja raakelin avulla, telaamalla maalaustelalla, töpöttämällä superlonipalalla tai maalaamalla siveltimellä kankaaseen.

• Kun halutut värit ja kuviot on painettu, telattu, maalattu tai töpötelty kankaalle, annetaan kankaan rauhassa kuivua.

• Värin kiinnittämiseen on useita vaihtoehtoja. Kuivumisen jälkeen väri kiinnitetään kankaaseen joko kuuman höyryn avulla, silittämällä silitysraudalla, kuumaprässillä tai kuumamankelilla.

• Kiinnityksen jälkeen väriliemessä käytetyt paksunnosaineet ja värjäyksen apuaineet huuhdotaan pois kylmällä vedellä. Sen jälkeen kankaalle tehdään normaali jälkipesu materiaalille sopivalla pesuaineella ja kuumalla vedellä.

• Näiden vaiheiden jälkeen kangas on valmis käytettäväksi. Värit pysyvät kankaassa muuttumattomina ja haalistumatta samoin kuin värjättäessä liemivärjäysmenetelmällä reaktiiviväreillä. Reaktiiviväreillä painetut kankaat ovat painamisen jälkeen pehmeitä ja laskeutuvia.

Kuviovärin painanta

Kemiallisessa värireservissä kankaalle painetaan haluttu kuvio ensin reservointiainetta kestävällä reaktiivivärillä. Tässä kokeilussa kuviovärinä käytetään sinistä reservointiaineen kestävää monoklooritriatsiini-reaktioväriä. Painetun kuvion annetaan kuivua, jolloin saadaan aikaan teräviä, tarkkoja kuviomuotoja.

Pohjavärin painanta

Kuivuneen kuvion päälle ja koko kankaan alalle levitetään haluttu kankaan pohjaväri.

Tässä kokeilussa testataan värireseptiä B143 eli ruskeaa värisävyä. Värireseptin sisältää kaikkia perusvärejä, sinistä, punaista ja keltaista. Haluan testata, toimiiko värit reseptin mukaisesti myös reservipainomenetelmässä.

Pohjavärin painamisen jälkeen sen annetaan kuivua.

Värin kiinnitys

Kuivatuksen jälkeen väri on valmis kiinnitettäväksi. Kiinnitys tehdään joko höyry- tai kuumakiinnityksellä. Tässä kokeilussa käytetään höyrykiinnitystä.

Kiinnityksen aikana painettu eli reservointiaineella suojattu kuvio tulee esiin pohjavärin alta, koska reservin kestävän kuviovärin päälle lisätty pohjaväri ei kiinnity suojattuun kohtaan. Saamme aikaan sinisiä kuvioita ruskealla pohjalla.

Kylmähuuhtelu ja jälkipesu

Kiinnityksen jälkeen kangasta huuhdellaan kylmässä vedessä kymmenen minuuttia. Huuhtelussa irrotetaan painopastassa käytetyt apuaineet, kuten paksunnosaine.

Huuhtelun jälkeen kangas siirretään suoraan lähes kiehuvaan pesuaineveteen.
Pesussa kankaasta poistuu kiinnittymätön irtoväri.

Lopuksi kangas huuhdotaan, kuivataan ja silitetään.

Haluatko kokeilla värireservipainantaa? Näillä ohjeilla se onnistuu!

1. Valmista peruspainopasta:

Valmista painopastaa pientä painokokeilua varten 200 grammaa; noin 100 grammaa pohjaväriä varten ja noin 100 grammaa kuvioväriä varten. Noudata seuraavaa ohjetta:

Liuos 1:
71 g vettä
20 g ureaa (kosteutta sitova aine)
3 g kalsinoitu soodaa (emäs)
6 g Ludigol hapetin (värin suoja-aine)
100 g yht.

punnitse aineet ja liuota ne lämpimään veteen. Jäähdytä liuos huoneen lämpöiseksi.

Liuos 2:
90 g vettä
10 g Lamitex L alginaattipaksunnosta
100 g yht.

punnitse paksunnosaine ja sekoita se veteen sauvasekoittimella. Anna seoksen turvota.

Yhdistä liuokset 1 ja 2 ja sekoita tasaiseksi painopastaksi sauvasekoittimella. Käytät tätä peruspainopastaa sekä pohja- että kuviovärin valmistuksessa.

 

2. Valmista kuviovärin painopasta:

Ota peruspainopastaa ja lisää apuaineet:

92 g peruspainopastaa
4 g natriumsulfiittia (reservointiaine eli suojaus-aine)
4g väriä (reservointiainetta kestävä sininen reaktiiviväri)
=100 g valmista kuvioväriä

3. Valmista pohjavärin painopasta:

Ota peruspainopastaa ja lisää apuaineet:

96 g painopastaa
4 g reseptin B143 mukaista reaktiiviväriä
=100 g valmista reseptin mukaista pohjaväriä

 

4. Aloita värireservipainanta puuvillakankaalle

Voit valmistaa kuviosabluunan kontaktimuovista. Kuvassa kuvio-osat avattiin kolvin avulla. Kolvin kuumennettua terää kuljetettiin muoville piirretyn kuvion viivoja pitikin. Näin saatiin muodostumaan muoville haluttu painokuvio.

 

Kuvioleikattu kontaktimuovi liimattiin puuvillakankaalle

 

Kuvioväri telattiin kankaalle, sabluuna poistettiin ja kuviovärin annettiin kuivua.

 

Kuivuneen kuviovärin päälle telattiin pohjaväri, joka valmistettiin reseptin B143 mukaan.
Pohjavärin annettiin kuivua.

 

Täysin kuiva koetilkun päälle laitettiin apu- eli suojakangas. Koetilkku suojakankaineen kierrettiin pahvirullan ympärille hyörykiinnitystä varten.

 

Höyrykiinnitykseen käytettiin kirpparilta löytynyttä parsakattilaa. Sitä ei käytetä parsojen keittämiseen vaan tekstiilikokeilujen höyrytykseen. Myös vanhat mehumaijat sopivat höyrykiinnityksiin. Huom! Pahvirullan tulee olla vain höyryssä, eikä se saa upota kiehuvaan veteen. Parsakehikkoon laitettiin koroke, jonka päälle pahvirulla laskettiin. Näin koetilkku voitiin kiinnittää höyryttämällä ilman, että värit tai kuviot leviäisivät. Tämän koetilkun höyrytysaika oli 15 minuuttia.

 

Höyrytyksen jälkeen kylmähuuhtelu

 

Huuhtelun jälkeen keittopesu kirjopesuaineella, jossa poistetaan irtoväri. Huuhtelut, kuivaus ja silitys.

 

Valmis kokeilu värireservipainannasta.

 

Värireservipainannan tulokset:

Kokeilun tarkoituksena oli selvittää, toimivatko Bezaktiv Go värit reseptin mukaisesti myös reaktiivivärin kankaanpainannassa sekä pystyykö niitä käyttämään myös värireservimenetelmässä.

Saadut tulokset ovat erittäin hyviä. Värit sopivat sekä valko- että värireservipainantaan. Värireseptit toimivat myös hyvin painannassa, joten Tekstiilivärjäyksen reseptikirjan reseptejä voi onnistuneesti soveltaa myös kankaanpainomenetelmiin.

Painantakokeilussa käytetyt apuaineet ja niiden hankintapaikat:

Ludigol-hapetin
Lamitex- paksunnosalginaatti
natriumsulfiitti-reservointiaine
monoklooritriatsiini-reaktioväri

Printscorpio: https://www.printscorpio.fi/Tekstiilivaerit-ja-painopalvelut/Vaeri-ja-apuainehinnasto

Bezactiv Go reaktiivivärit
kalsinoitu sooda
urea
Wennström Oy: https://awennstrom.fi/

 

Seuraavassa blogissani kerron villan ja puuvillan kasto-seisotus värjäyksestä. Kiitos kun seuraat mukana!

Terkuin Sirpa

Blogikirjoituksissani pääset seuraamaan, miten uudistan värjäämällä jo käytöstä poistettuja tekstiilejä, kirpparilöytöjä tai poistokankaita. Tekstiilien kierrätys ja kiertotalous ovat aiheina lähellä sydäntäni. Jos kiinnostuit aiheista, seuraa mukana!

Uutiskirjeessäni käsittelen aiheita:
• Erilaiset tekstiilimateriaalit ja niiden ominaisuudet
• Erilaisten tekstiilimateriaalien värjäys
• Erilaisten tekstiilien hoito-ohjeet, oikean hoidon vaikutus tekstiilien elinkaareen
• Tekstiilien kierrätys ja elinkaaren pidentäminen
• Ja tietenkin vastaan tekstiileihin ja niiden värjäykseen heränneisiin kysymyksiin!

Halutessasi voi tilata tekstiilivärjäyksen reseptikirja osoitteesta: https://holvi.com/shop/tekstiilivarjayksen-reseptikirja

 

 

 

Suositellut julkaisut

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *