Miten hyödynnän valkoisia lakanoita värjäämällä? (osa 1). Kerääntyykö sinulle kankaita hyödynnettäväksi ”joskus myöhemmin?” Teetkö kirpputoteilta löytöjä, joita ei voi olla ostamatta, koska kankaiden laatu on niin loistava? Onko sinulle kulkeutunut suvun valkoisia liinavaatteita, jotka ovat hieman kellastuneet vuosien saatossa? Ovatko omat, aikanaan hohtavan valkoiset lakanat muuttuneet vuosien saatossa nuhraantuneen harmahtaviksi? Minulle käy usein näin. Kaapit pursuavat vanhoja hyvälaatuisia liinavaatteita, joille ei sellaisenaan ole enää käyttöä. Tässä kirjoituksessa voit seurata, miten lakanoiden värjäys onnistui ja kuinka valmistin värjätyistä lakanoista uudistetut, ryhdikkäät ja kestävät vuodevaatesarjat.
Valitse värjättävä kierrätysmateriaali huolellisesti
Nuo vanhat perintölakanat ovat usein laadultaan vielä hyvää ja kestävää puuvillaa, jotka ovat kestäneet käytössä jo vuosikymmeniä tai saattaneet jäädä kokonaan käyttämättä. Vielä minun lapsuudessani oli tavallista, että perheen liinavaatteita varten ostettiin kokonainen pakka valkaisematonta puuvillakangasta, josta valmistettiin sitten koko perheelle aluslakanat, tyynyliinat ja päällyslakanat pitseineen. Aluksi jäykähköt luonnonvalkoiset lakanat tuntuivat jopa liian ryhdikkäiltä ja kovilta käytössä, mutta pesujen ja ulkokuivatuksen myötä ne vaalenivat miellyttäviksi, sopivan pehmeiksi vuosikausia kestäviksi liinavaatteiksi. Ajat muuttuivat ja tavat muuttuvat. 70-luvulla liinavaatteissa alkoi yleistyä voimakkaan väriset painokuosiset pussilakanat sekä kirkkaiksi värjätyt aluslakanat. Valitettavasti samoihin aikoihin heikentyi usein myös puuvillakankaiden laatu.
Otin kankaiden aarrekaapistani esille noita aikanaan valkoisia ja hyvälaatuisia ehjiä lakanoita ja päätin palauttaa ne uudelleen käyttöön värjäämällä kankaat ja ompelemalla niistä taas uusia lakanoita.
Vanhoista lakanoista uudet vuodevaatteet värjäämällä
Alkuun on tosiaan hyvä varmistaa lakanoiden hyvä kunto, koska paljon käytetyt aluslakanat voivat olla keskeltä ohuiksi kuluneita. Niistä ei kannata lähteä valmistamaan liinavaatteita uusiokäyttöön, koska ne eivät värjäydy tasaisesti eivätkä ne kestä käytössä kauan. Nuo kuluneet aluslakanat voi hyödyntää myöhemmin muissa tekstiiliprojekteissa.
Olen huomannut, että sen sijaan käytetyt päällyslakanat ovat käytössä vähemmän kuluneita. Niihin ei ole kohdistunut kehon kangasta kuluttavaa painoa niin paljon kuin aluslakanoihin. Lisäksi niissä on pituutta enemmän kuin aluslakanoissa. Aikanaan käytössä ne on taiteltu peiton päälle suojaksi ja osittain myös koristeeksi ja kaunistukseksi.
Saatat pitää myös tästä: Miten kankaan pohjaväri vaikuttaa värjäystulokseen?
Päällyslakanoissa on siis uusiokäyttöön tarvittavaan lakanaan pituutta riittävästi. Näistä päällyslakanoista valmistin reilun pituiset ja levyiset aluslakanat parivuoteen lakanaa varten. Lakanat yhdistettiin ompelemalla katekasaumalla keskeltä pituussuunnassa yhteen. Lakanaan ommeltiin vielä ylä- ja alapäärmeet. Lakanan lopulliseksi pituudeksi tuli 270 cm ja leveydeksi 250 cm.
Pidän siitä, että parivuoteen petauspatjan päälle laitettava lakana yltää reilusti taiteltavaksi petauspatjan alle sekä leveys- että pituussuunnassa. Keskelle tuleva katesauma on taas siisti, litteä ja molemmin puolin käytettävä. Käytössä siitä ei ole haittaa.
Lakana pysyy paikoillaan hyvin, eikä sitä tarvitse aamuisin olla oikomassa. Käytössä huomaan myös puuvillakankaan laatuerot. Hyvälaatuinen paksuhko puuvilla kestää ryhdikkäänä ja venymättä lakanassa. Ompelulankana käytettiin ydinlankaa, koska lakanat oli tarkoitus värjätä.
- Ydinanganssa ydin on joustavaa polyesteriä, mutta langan pinta on puuvillaa. Tämä on tärkeää huomata värjättäessä reaktiiviväreillä.
- Värit eivät tartu synteettisiin kuituihin. Yleisompelulangan materiaali on pääasiassa polyesteriä, eikä siis värjäydy.
- Jos haluat, että ompelusaumat värjäytyvät yhtenevän väriseksi kankaan kanssa, on tärkeää ommella saumat puuvillaompelulangalla tai puuvillapintaisella ydinlangalla.
Lakanoiden suunnittelu ja värjäys
Seuraavaksi suunnittelin ja värjäsin vanhat lakanat pussilakanoita ja tyynyliinoja varten. Halusin, että pussilakanassa ja tyynyliinassa on erisävyiset puolet, joita voi käännellä käytössä sen mukaan, minkä värisenä haluaa ne petauksessa esille. Poimin Tekstiilivärjäyksen reseptikirjasta oikeat reseptit halutun värisävyn toteuttamista varten. Värjäyksissä käytin reseptejä B154, B151 0,4% vahvuutena, sekä B163 ja B164 3% vahvuutena.
Pesukoneella värjäten saadaan helposti värjättyä raskaita ja isoja tekstiilejä ja tuloksena on tasainen värjäystulos.
- Ensin punnitsin lakanat.
- Punnitustuloksen perusteella laskin tarvittavan värimäärän, mikä oli 3% kankaan painosta.
- Apuaineita eli glaubersuolaa ja soodaa punnitsin pesukoneen ottaman vesimäärän mukaan.
- Sen jälkeen laitoin mitatun värin ja punnitut apuaineet lakanoiden kanssa pesukoneen rumpuun ja valitsin pesuohjelmaksi 60 °C kirjopesuohjelma ilman esipesuohjelmaa.
- Kun pesuohjelma oli loppunut, valitsin saman pesuohjelman uudestaan lisäten pesuainelokeroon kirjopesuainetta pesuainepakkauksen ohjeen mukaisen suositellun määrän.
- Jälkipesun tarkoitus on poistaa irtoväri pois. Se on siis tärkeä värjäysprosessin vaihe. Kiinnittymätön irtoväri voisi aiheuttaa esimerkiksi allergisen reaktion, jos sitä päätyisi käyttäjän iholle.
- Jälkipesun aikana puhdistuu myös pesukone, joten sitä voi jälleen käyttää pyykin pesemiseen. Pesukone ei siis vahingoitu värjäyksessä.
Lakanat ja tyynyliinat ommeltiin valmiiksi ja otin ne välittömästi käyttöön. Ompelutyön tekivät Stadin ammattiopiston sisustusompelun opiskelijat tilaustyönä.
Lakanaprojektista ompeluineen ja värjäämisineen tuli hyvä mieli! Sain siinä yhdistettyä monta hyvää ja itselleni tärkeätä asiaa. Sain suunnitella ja värjätä kotiini sopivia värisävyjä, hyödyntää ja kierrättää vanhoja käyttökelpoisia tekstiilejä sekä valmistaa uusia tuotteita käyttöä varten! Niin paljon palkitsevampaa kuin ostaa kaupasta uudet tuotteet!
Blogikirjoituksissani pääset seuraamaan, miten uudistan värjäämällä jo käytöstä poistettuja tekstiilejä, kirpparilöytöjä tai poistokankaita. Tekstiilien kierrätys ja kiertotalous ovat aiheina lähellä sydäntäni. Seuraavassa blogissani blogissani kerron ”Miten värjään lankoja käsitöitäni varten”. Jos kiinnostuit aiheista, seuraa mukana!
Haluatko tilata viikkokirjeeni?
Viikkokirjeessäni käsittelen aiheita:
- Erilaiset tekstiilimateriaalit ja niiden ominaisuudet
- Erilaisten tekstiilimateriaalien värjäys
- Erilaisten tekstiilien hoito-ohjeet, oikean hoidon vaikutus tekstiilien elinkaareen
- Tekstiilien kierrätys ja elinkaaren pidentäminen
- Ja tietenkin vastaan tekstiileihin ja niiden värjäykseen heränneisiin kysymyksiin!