Miten hyödynnän valkoisia lakanoita värjäämällä? (osa2) Kierrätys kunniaan! Oletko harkinnut räsymattojen kutomista? Mistä saat sopivia ja kestäviä matonkuteita? Räsymaton kutominen on hauska ja palkitseva harrastus. Voit kierrättää vanhoja ja kuluneita tekstiilejä uudelleen käyttöön ja palkkioksi saat uuden sisustukseen sopivat tekstiilin.
Aina ei onnistu löytämään sopivia ja sopivan sävyisiä matonkuteita valmiina. Silloin kannattaa turvautua värjäykseen! Aiemmassa kirjoituksessani valmistin vanhoista, käytetyistä lakanoista aluslakanoita, pussilakanoita ja tyynyliinoja. Tässä kirjoituksessa ehdotan, miten sinä voisit hyödyntää vanhat, ne keskeltä ohueksi kuluneet, lakanat räsykudonnaisten raaka-aineeksi.
Kun täytin pyöreitä vuosia, halusin järjestää ystäville erilaiset synttärijuhlat perinteisten ”kakkukahvi-juhlien” sijasta. Minulla oli nimittäin eräs toteutumatta jäänyt haave, jonka saatoin hyvin toteuttaa synttärijuhlien muodossa. Olen halunnut pitää käsityönäyttelyn! Myös ystävälläni oli sama haave. Niinpä päätimme pitää yhteisesti näyttelyn, jonka aiheena olisivat puut. Aihe sopi minulle hyvin lähtökohdaksi, koska viihdyn metsässä ja jään usein ihailemaan ja silittelemään suuria, vanhoja puita.
”Puussa puusta puuhun”-näyttelytöiden aloitus
Kun suunnittelin tekstiilejä näyttelyä varten, päätin, että haluan valmistaa ne kangaspuissa kutomalla. Halusin käyttää kudonnaisissa kierrätettyä materiaalia. Lisäksi halusin värjätä käyttämäni materiaalit itse juuri sopivan sävyisiksi. Tähän projektiin ei riittänytkään oma kankaiden aarrekaapin sisältö, vaan tarvitsin materiaalia paljon enemmän. Otin yhteyttä tekstiilihuoltoyritys Lindström Oy:lle tiedustellakseni, olisiko minulla mahdollisuus saada yrityksen poistolakanoita näyttelytöideni toteuttamista varten. Jo silloin (2018) ja etenkin nyt yritys pääasiassa kierrättää poistolakanat mm. kierrätysmateriaalista valmistettavan uutuuskuitu infinnan raaka-aineeksi. Upeaa! Voit lukea tekstiilikierrätyksestä lisää tästä linkistä.
Sain yritykseltä valkoisia puuvillaisia poistolakanoita lahjotuksena riittävästi näyttelytuotteiden värjäystä ja kudontaa varten.
Näyttelytöiden materiaalin värjäys
Aluksi suunnittelin tekstiilejä piirtämällä ja maalaamalla erilaisia luonnoksia puuaiheisista kudonnaisista. Vähitellen kokonaisuus alkoi hahmottua. Luonnosten pohjalta pääsin laatimaan värikarttaa ja etenemään kohti materiaalien värjäämistä. Tekstiilivärjäyksen reseptikirjan reseptejä hyödyntämällä sain värjättyä kaikki käyttämäni materiaalit kudonnaisia varten. Oli kätevintä värjätä lakanat pesukonevärjäyksellä kokonaisina lakanoina. Pesukoneella värjäten saadaan helposti värjättyä raskaita ja isoja tekstiilejä ja tuloksena on tasainen värjäystulos.
Lue myös tämä: Miten hyödynnän valkoisia lakanoita värjäämällä? (osa 1)
Lakanoiden pesukonevärjäys
- Ensin punnitsin värjäyserään tarvittavat lakanat.
- Punnitustuloksen perusteella laskin tarvittavan värimäärän, mikä oli 0,5-4% kankaan painosta aina halutun värisävyn tummuusasteen mukaan.
- Apuaineita eli glaubersuolaa ja soodaa punnitsin pesukoneen ottaman vesimäärän mukaan.
- Sen jälkeen laitoin mitatun värin ja punnitut apuaineet lakanaerän kanssa pesukoneen rumpuun ja valitsin pesuohjelmaksi 60 °C kirjopesuohjelma ilman esipesuohjelmaa.
- Kun pesuohjelma oli loppunut, valitsin saman pesuohjelman uudestaan lisäten pesuainelokeroon kirjopesuainetta pesuainepakkauksen ohjeen mukaisen suositellun määrän.
- Jälkipesun tarkoitus on poistaa irtoväri pois. Jälkipesun aikana puhdistuu myös pesukone, joten sitä voi jälleen käyttää pyykin pesemiseen. Pesukone ei siis vahingoitu värjäyksessä.
Tekstiilivärjäyksen reseptikirjassa käytetyt reaktiivivärit ovat erittäin helposti pois huuhtoutuvia, joten jälkipesun jälkeen tekstiilit ovat valmiita käyttöön eikä niistä enää irtoa väriä.
Tarkemmat ohjeet pesukonevärjäykseen vaihe vaiheelta löydät Tekstiilivärjäyksen reseptikirjasta, jossa on tarkat ohjeet värimäärän laskemiseen, apuaineiden laskemiseen ja punnitukseen sekä värjäysprosessin etenemiseen.
Näyttelytöiden valmistusta
Leikkuu matonkuteiksi tapahtui vasta värjäyksen jälkeen. Kudontavaihe alkoi loimen luonnilla ja kankaan rakentamisella kudontakuntoon. Laadin itselleni tarkat työohjeet ja työskentelyaikataulun, jotta pysyin tavoitteessani.
Tasan vuosi vierähti suunnittelussa, valmistuksessa ja viimeistyksissä, ennen kuin näyttelytyöt olivat valmiita. Niin toteutin yhden haaveistani ja sain viettää ikimuistoisen juhlapäivän oman näyttelyn avajaisissa ystävien ja läheisten parissa. Kyllä kannatti!
Blogikirjoituksissani pääset seuraamaan, miten uudistan värjäämällä jo käytöstä poistettuja tekstiilejä, kirpparilöytöjä tai poistokankaita. Tekstiilien kierrätys ja kiertotalous ovat aiheina lähellä sydäntäni. Seuraavassa blogissani kerron ”Miten värjäsin kesäiset verhot, pöytäliinan ja tabletit”. Jos kiinnostuit aiheista, seuraa mukana!
Haluatko tilata viikkokirjeeni?
Viikkokirjeessäni käsittelen aiheita:
- Erilaiset tekstiilimateriaalit ja niiden ominaisuudet
- Erilaisten tekstiilimateriaalien värjäys
- Erilaisten tekstiilien hoito-ohjeet, oikean hoidon vaikutus tekstiilien elinkaareen
- Tekstiilien kierrätys ja elinkaaren pidentäminen
- Ja tietenkin vastaan tekstiileihin ja niiden värjäykseen heränneisiin kysymyksiin!