Puh

+358 45 783 69377

Sähköposti

info@tekstiilivarjauksenreseptikirja.fi

Avoinna

Ma - Pe: 09.00 - 17.00

Miten kankaan pohjaväri vaikuttaa värjäystulokseen? Tekstiilivärjäyksen reseptikirjassa reseptit on värjätty valkoisille pohjakankaille. Voit aivan hyvin käyttää reseptejä myös muun väristen kuin valkoisten tekstiilien värjäykseen. Sinun tulee vaan muistaa, että lopullinen värisävy on aina pohjakankaan värin ja valkoiselle värjätyn reseptivärin yhdistelmäväri. Asian hahmottamista auttaa, jos olet hieman perehtynyt värioppiin.

Ainakin minun kouluaikoina opettelimme vesivärien käyttöä maalaamalla paperille päävärit, sinisen, punaisen ja keltaisen. Sitten maalasimme välivärejä. Sinisen ja punaisen yhdistelmästä saimme violetin, punaisen ja keltaisen yhdistelmästä oranssin sekä keltaisen ja sinisen yhdistelmästä syntyi vihreä. Ruskean sävy muodostui taas yhdistämällä sininen, keltainen ja punainen. Tämä on yksinkertaistettu esimerkki, miten päävärit keskenään toimivat. Jos haluat perehtyä tarkemmin värioppiin, löydät tietoa esimerkiksi tästä linkistä.

Kun suunnittelet omia värjäyksiä, sinun on tärkeää ymmärtää muutama perusasia tekstiilien värjäyksestä: tummasta kankaasta ei värjäämällä saa vaaleaa kangasta. Myöskään mustaa kangasta värjäämällä et saa esimerkiksi punaista kangasta värjäämällä. Jos värjäät jonkun muun väristä kangasta kuin valkoista, on parasta, että alkuperäisen kankaan väri ei olisi kovin tumma. Esimerkiksi vaalean sinisestä kankaasta saat vaalean vihreän värjäämällä sen laimealla keltaisella väriliemellä. Tässä kirjoituksessa voit seurata, miltä näyttää, kun eri sävyisiä puuvillakankaita on värjätty pääväreillä.

Katso, miten pohjakankaan väri vaikuttaa lopulliseen värjäystulokseen.

Miten kankaan pohjaväri vaikuttaa värjäystulokseen?

Valitsin lajitelman eri sävyisiä puuvillaisia kankaita, jotka tulisin värjäämään erivärisissä väriliemissä. Näin näet konkreettisesti, miten kankaan pohjaväri vaikuttaa värisävyn lopputulokseen. Värjäyksen tein kattilassa.

  • Punnitsin kankaat. Laskin tarvittavan vesimäärän, glaubersuolan määrän sekä soodan määrän.
  • Valmistin punaisesta, sinisestä ja keltaisesta 1% värjäysliemet. Laitoin värjäysliemet eri kattiloihin sekä lisäsin identtiset, erisävyiset kangastilkut jokaiseen värjäysliemeen.
  • Värjäyksen toteutin 60 °C lämpötilalla värjäten tilkkuja tunnin sekoitellen.
  • Sen jälkeen tein jälkipesun 80 °C pesuainevedellä ja huuhtelin tilkut pesuaineesta puhtaaksi.

Alla olevien kuvien ylärivissä näet valitut värjäyspohjat rinnakkain. Ensimmäinen vasemmalta on valkoinen. Muut värjäyspohjat ovat värillisiä. Kuvissa näkyy, miten sävyt muuttuivat, kun kankaat värjättiin keltaisessa, punaisessa ja sinisessä väriliemessä.

Miten kankaan pohjaväri vaikuttaa värjäystulokseen?

Tarkemmat ohjeet kattilavärjäykseen vaihe vaiheelta löydät Tekstiilivärjäyksen reseptikirjasta, jossa on tarkat ohjeet värimäärän laskemiseen, apuaineiden laskemiseen ja punnitukseen sekä värjäysprosessin etenemiseen. Jokaisessa värjäyksessä oli mukana myös puhtaan valkoinen tilkku. Kuvasta näet, miten eri sävyiseksi alkuperäiset tikut ovat muuttuneet, kun ne on värjätty punaisessa, keltaisessa ja sinisessä värjäysliemessä.

Värjäysreseptejä voit siis monipuolisesti käyttää myös muiden kuin valkoisten kankaiden värjäykseen. Voit lopputuloksena aikaansaada yllättäviä ja hienoja värisävyjä!

Joko luit tämän: Miten voin värjätä turvallisesti kotioloissa?

Miten tehdään materiaalin koevärjäys?

Värjäsin kotiini verhokankaat sisustukseen sopivilla sävyillä. Käyttämieni kankaiden pohjaväri ei ollut valkoinen, joten päätin tehdä koevärjäyksiä pienelle kangasmäärälle, ennen varsinaista värjäystä. Kuinka verhojen värjäys onnistui, palaan siihen erikseen myöhemmässä kirjoituksessa.

Ennen ison kangas- tai lankaerän värjäystä suosittelen tekemään pienelle tilkulle aina koevärjäyksen. Koevärjäystä tehtäessä punnitaan esimerkiksi 10 grammaa värjättäväksi suunniteltua kangasta ja tehdään haluttu värjäys ensin pienelle määrälle kangasta. Näin vältytään ikäviltä yllätyksiltä, mikäli ei onnistutakaan ensi yrittämällä saamaan haluttua lopputulosta. Kun olet saavuttanut koevärjäyksellä haluamasi värisävyn, on isomman kangaserän värjäys koevärjäyksen perusteella helppo tehdä. Voit helposti laskea tarvittavien värien määrät ja apuaineet helpoilla kertolaskuilla. Kun toimit näin, säästät värejä, apuaineita, sähköä ja vettä. Et tuota myöskään turhaan jätevesiä, vaan toimit mahdollisimman ekologisesti.

  • Koevärjäystä varten punnitaan siis pieni määrä värjättävää kangasta. Sopiva määrä on mielestäni kymmenen grammaa.
  • Käytän usein koevärjäyksissä litran muovisia jugurttipurkkeja. Näihin purkkeihin mittaan lasketun määrän glaubersuolaa, soodaa ja haluamani millilitramäärän väriliuosta värin voimakkuusprosentin mukaan.
  • Seuraavaksi mittaan tarvittavan vesimäärän ja liuotan kaikki edellä mitatut aineet veteen. Kun kaikki aineet ovat liuenneet, purkkeihin lisätään kastellut koevärjäyskankaat.
  • Teen usein samalla kertaa useamman koevärjäyksen käyttämällä reseptien lähisävyjä.
  • Koevärjäykset teen vesihauteessa, eli lisään ison kattilan pohjalle vettä ja lämmitän sen keittolevyllä 60 °C lämpötilaan.
  • Litran jugurttipurkeissa olevat väriliemet kangastilkkuineen nostelen vesihauteeseen isoon kattilaan värjäytymään tunniksi. Jugurttipurkeissa on kätevät sangat, joista on helppo sekoitella purkkeja värjäysprosessin aikana.
  • Värjäyksen jälkeen kankaille tehdään taas jälkipesu 80 °C pesuainevedellä ja huuhdellaan tilkut pesuaineesta puhtaaksi.

Miten kankaan pohjaväri vaikuttaa värjäystulokseen?

Saattaisit pitää myös tästä: Miten saat haalistuneet mustat farkut takaisin mustiksi?

Tarkemmat ohjeet koevärjäykseen tekemiseen vaihe vaiheelta löydät Tekstiilivärjäyksen reseptikirjasta, jossa on tarkat ohjeet värimäärän laskemiseen, apuaineiden laskemiseen ja punnitukseen sekä värjäysprosessin etenemiseen.

Blogikirjoituksissani pääset seuraamaan, miten uudistan värjäämällä jo käytöstä poistettuja tekstiilejä, kirpparilöytöjä tai poistokankaita. Tekstiilien kierrätys ja kiertotalous ovat aiheina lähellä sydäntäni. Seuraavassa blogissani kerron ”Miten hyödynnän valkoisia lakanoita värjäämällä?” (osa 1). Jos kiinnostuit aiheista, seuraa mukana!

Haluatko tilata viikkokirjeeni?

Viikkokirjeessäni käsittelen aiheita:

  • Erilaiset tekstiilimateriaalit ja niiden ominaisuudet
  • Erilaisten tekstiilimateriaalien värjäys
  • Erilaisten tekstiilien hoito-ohjeet, oikean hoidon vaikutus tekstiilien elinkaareen
  • Tekstiilien kierrätys ja elinkaaren pidentäminen
  • Ja tietenkin vastaan tekstiileihin ja niiden värjäykseen heränneisiin kysymyksiin!

Liity viikkokirjeeni tilaajaksi klikkaamalla tästä.

Suositellut julkaisut

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *