Miten onnistun värjäämään puuvillasamettia? Sametista valmistetut sisustustyynyt.
Kiertelen usein tutkimassa kangaskauppojen pala- ja poistokangaslaareja. Kerran satuin löytämään melko suuren palan puuvillasamettia. Se oli sisustuskankaaksi sopivaa, melko paksua laatua. Mitään tuotetietoja en kankaasta löytänyt, mutta tunnustelemalla ja haistelemalla kangasta, olin melko varma, että se oli 100% puuvillaa. Siis sopivaa värjättäväksi! Alkuperäinen kangas oli luonnonvalkoinen.
Saattaisit pitää myös tästä: Miten värjäsin kesäiset verhot, pöytäliinan ja tabletit?
Materiaalin tunnistus polttokokeella
Kotiin tultuani leikkasin pienen, ohuen suikaleen kankaasta ja tein sille polttokokeen. Sytytin liekin kynttilään ja vein kangassuikaleen pinseteillä liekkiin niin, että se syttyi palamaan. Tutkin palamistapaa, -hajua sekä jäljelle jäävää tuhkaa. Polttokokeet tehdään aina palamattomalla alustalla niin (esimerkiksi lasilevy tai iso lautanen), ettei pinseteistä mahdollisesti tipahtava palava kangassuikale sytytä alustaa. Tässä kannattaa olla huolellinen!
- Kangas paloi keltaisella liekillä, kuten selluloosakuitu palaa (ja esimerkiksi puu, koska sekin on selluloosaa).
- Palaessaan kangassuikaleen reunat hehkuivat oransseina, (kuten palavan puun hehkuvat hiilet).
- Ja palamisjäännöksenä oli vaalean harmaa hajoava tuhka, (kuten palaneen, hiipuneen nuotion tuhka)
- Haistoin palanutta, jo sammunutta kangassuikaletta. Sen haju oli palaneen puun/palaneen paperin haju
- Nuo kaikki tunnusmerkit todistivat, että kangas oli selluloosapohjaista ja tässä tapauksessa puuvillaa
Tietoa sametista
Tässä kirjoituksessa kerron vain kudotusta sametista, joka on joustamatonta kangasta. Samettia on myös neuloksena. Sen tunnistaa kankaan nurjan puolen silmukkapinnasta ja joustavuudesta. Siitä käytetään nimitystä joustosametti tai velour.
Kudottu sametti muodostuu pohjakangasta tekevästä loimi- ja kudelangoista sekä nukkaa muodostavasta lankajärjestelmästä. Pohjakangasta muodostavat loimi- ja kudelangat voivat olla eri materiaalia kuin nukkaa muodostavat langat. Näin on esimerkiksi silkkisametin kohdalla. Silkkisametin nukka on yleensä viskoosia ja pohjakangas silkkiä. Viskoosin nukka kestää paremmin käytössä muodostuvaa painetta. Joustavana materiaalina viskoosinukka palautuu takaisin helposti paineen kohdistumisen jälkeen ja sametti pysyy siistinä käytössä. Samettia valmistetaan usein synteettisistä kuiduista. Synteettiset kuidut ovat kestäviä, joustavia ja palautuvia. Siten ne ovat nukkakankaissa myös parhaiten kulutusta kestäviä. Synteettistä samettia ei kuitenkaan voi värjätä reaktiiviväreillä. Kerron lisää tekstiilimateriaaleista, niiden ominaisuuksista, käyttäytymisestä ja hoidosta viikkokirjeissä, jonka saat tilattua liittymällä sähköpostilistalleni (linkki postauksen lopussa).
Samettikankaan hyvä laatu korostuu tuotetta käytettäessä. Sametin nukka tulee olla tiivis, jotta se kestää siihen kohdistuvan painon nukan jäämättä lyttyyn. Esimerkiksi samettihousuissa ensimmäisenä nukan painumisesta johtuvat läikät muodostuvat housujen istumakohtaan. Samettisohvissa taas nukan painaumat näkyvät ensimmäisenä istuin- ja selkäosissa, mihin istujan paino kohdistuu. Puuvilla on kestävä mutta jäykkä materiaali. Puuvillasametin nukka jää ajan mittaan helposti palautumatta käytön jälkeen ja painaumat muodostavat pysyviä läikkiä kankaaseen saaden sen näyttämään kuluneelta. Samettivaate tai sohva kannattaa harjata aika ajoin käytön jälkeen, jolloin nukka palautuu helpommin painaumakohdista ja tuote säilyy kauemmin siistinä.
Inspiroiva samettikangas
Samettikangas on mielenkiintoinen värjättävä. Värillisessä sametissa valo heijastuu kankaasta saaden kankaan läikehtimään pehmeästi värisävyn eri tummuusasteissa.
Halusin valmistaa tyynysarjan erisävyisistä samettikankaista. Halusin vielä kuvioida kangasta poistamalla nukkaa kankaan valituista kohdista saadakseni 3D-pintaa. Saisin luotua kankaaseen yksilöllisyyttä ja käsin tekemisen tuntua. Nukan poistamiseen aioin kokeilla laserkaiverrusta. Laserleikkurin/-kaivertimen käyttö on mahdollista myös harrastajille. Joissakin kaupungeissa kirjastot tarjoavat jo asiakkaiden käyttöön laserleikkureita.
Laserkaiverrusta varten suunnittelin yksinkertaisia kuvioita, neliöitä ja suorakaiteita, osittain siksi, etten hallitse kovin hyvin laserkaivertimen illustrator-ohjelmaa. Sain kuitenkin aikaan haluamani muodot ja pääsin kokeilemaan nukan poistamista laserleikkurin avulla. Haasteellisinta työssä oli etsiä sopiva laserin voimakkuus, jolla vain nukkakohta saataisiin pois, eikä pohjakangas vaurioituisi. Muutaman kokeilun jälkeen laitteen sopivat säädöt löytyivät ja pääsin tekemään varsinaista kaiverrustyötä. Kuvassa näet laserkaiverretun tyynykankaan ennen värjäystä.
Ensin koevärjäys pienillä kangastilkuilla
Päätin tehdä koevärjäykset suunnittelemistani värisävyistä ennen varsinaista värjäystä. Kangasta oli vain ostamani pala, eikä sitä saisi lisää, jos värjäys epäonnistuisi. Koevärjäykseenkin leikkasin tavallista pienemmät määrät kangasta. Yleensä käytän koevärjäyksissä 10 gramman painoisia tilkkuja, nyt punnitsin vain 5 grammaa kangasta. Sävyjä olisi neljä.
Tarkat ohjeet koevärjäyksen tekemiseen löydät Tekstiilivärjäyksen reseptikirjasta. Tyynykankaiden sävyiksi valitsin B152, B153, B139 ja B132. Värin tummuusasteeksi päätin kokeilla 0,4%, koska halusin kankaista vaalean sävyisiä.
Samettikankaan kattilavärjäys
Valmistin jokaiselle tyynykankaalle omat värjäysliemet ja värjäsin ne kattilavärjäyksellä 60 °C lämpötilassa.
- Samettikangas punnittiin, jolloin saatiin paino värjäyslaskelmia varten.
- Punnitustuloksesta laskettiin tarvittava värin määrä 0,4%,
- Sitten laskettiin vesimäärä, glaubersuolan määrä sekä soodan määrä
- Seuraavaksi valmistettiin väriliemi saatujen laskelmien mukaan
- Värjäys toteutettiin 60 °C lämpötilalla.
- Samettikangasta liikuteltiin tunnin ajan värjäysliemessä
- Kaikki halutut värisävyt värjättiin edellisen ohjeen mukaan omissa väriliemissä
Ohjeet kattilavärjäyksen suorittamiseen vaihe vaiheelta löydät Tekstiilivärjäyksen reseptikirjasta.
Huuhtelut ja jälkipesu pesukoneella
Halusin helpottaa värjäyksen jälkitöitä. Huuhdoin värjäyksen jälkeen jokaisen tyynykankaan erikseen pesukoneen huuhteluohjelmalla, joka kesti pesukoneessani kuusi minuuttia. Olen huomannut, että käyttämäni Bezaktiv Go värit huuhtoutuvat pois erittäin hyvin jo muutamassa huuhteluvedessä. Sen jälkeen pystyin tekemään värjäyksen jälkipesun pesukoneella yhdistämällä kaikki eriväriset tyynykankaat yhteiseen jälkipesuun. Valitsin pesukoneesta 60 °C pesuohjelman pesua varten, jossa kaikki irtoväri poistuisi kankaasta. Ennen jälkipesua tehtyjen erillisten huuhteluohjelmien vuoksi tyynykankaiden värit pysyivät kirkkaina, eivätkä sekoittuneet keskenään pesuohjelman aikana. Näin toimien säästin aikaa ja energiaa.
Kuvassa näet valmiit tyynyt. Ompelutyön toteuttivat Stadin ammattiopiston sisustusompelun opiskelijat
Tyynyjen suunnittelu ja toteutus oli mielestäni, hauskaa, palkitsevaa, hyödyllistä sekä edullista. Sain yhdistettyä huvin ja hyödyn mukavan harrastuksen parissa. Toivottavasti sinäkin innostuit ja sait uusia ideoita omia käsiprojektejasi varten!
Blogikirjoituksissani pääset seuraamaan usein, miten uudistan värjäämällä jo käytöstä poistettuja tekstiilejä, kirpparilöytöjä tai poistokankaita. Tekstiilien kierrätys ja kiertotalous ovat aiheina lähellä sydäntäni. Seuraavassa blogissani kerron ”Miten onnistuin värjäämään pesukoneella villakangasta?” Jos kiinnostuit aiheista, seuraa mukana!
Haluatko tilata viikkokirjeeni?
Viikkokirjeessäni käsittelen aiheita:
- Erilaiset tekstiilimateriaalit ja niiden ominaisuudet
- Erilaisten tekstiilimateriaalien värjäys
- Erilaisten tekstiilien hoito-ohjeet, oikean hoidon vaikutus tekstiilien elinkaareen
- Tekstiilien kierrätys ja elinkaaren pidentäminen
- Ja tietenkin vastaan tekstiileihin ja niiden värjäykseen heränneisiin kysymyksiin!