Puh

+358 45 783 69377

Sähköposti

info@tekstiilivarjauksenreseptikirja.fi

Avoinna

Ma - Pe: 09.00 - 17.00

Hyvä lukija!

 

Tämä blogi on ensimmäinen osa blogisarjaa, jossa perehdytään ryijyn valmistukseen suunnittelusta valmiiksi ryijyksi saakka. Jos sinua kiinnostaa ryijyt ja niiden valmistus, seuraa mukana, miten kaikki tapahtuu!

Miten pääset alkuun ryijyn valmistuksessa?

 

Onko sinulla haaveena valmistaa ryijy oman suunnitelmasi mukaan, mutta et tiedä, kuinka pääsisit alkuun? Tämän blogikirjoituksen ensimmäisen osan avulla pääset seuraamaan, miten voisit aloittaa oman ryijyn suunnittelun ja toteutuksen. Tapoja on monia ja tämä toteutus on vain yksi, ei ehkä kaikkein perinteisin. Toivon kuitenkin, että lukija saa esimerkistäni rohkeutta aloittaa ja innostusta kokeilla!

 

Tee luonnoksia ryijystä

 

  • Määrittele ja rajaa haluamasi ryijyn koko ja tee luonnospohja 1:10 kokoon, jossa siis 1 senttimetri vastaa 10 senttimetriä luonnossa. Ensimmäiseksi kannattaa siis päättää, minkä kokoisen ryijyn haluat tehdä.

 

  • Oma luonnokseni oli 98 cm x 170 cm, josta lopullinen ryijy kutistuisi sekä korkeus ja leveyssuunnassa noin 80-85 cm x 160 cm kokoon.

 

  • 1:10 luonnospohjan koko oli 9,8 cm x 17 cm

 

  • Aloitin oman ryijyprojektini piirtämällä ja maalaamalla erilaisia malleja rajaamalleni luonnospohjalle etsien sävyjä, joita toivoin ryijyssä olevan. Kokeilin erilaisia luonnostelutekniikoita ja pyrin luonnoksessa ryijymäiseen ulkonäköön.

 

  • Jos olet taitava piirustusohjelmien käyttäjä ja omistat tabletin, hyödynnä niitä. Ilmaisia piirustussovelluksia löytyy runsaasti, esimerkiksi Sketchbook. Näillä piirustusohjelmilla luonnostelu on nopeaa ja helppoa.

 

  • Myös perinteisillä vesiväri-, puuväri-, väriliitu- sekatekniikoilla pääsee hyvin alkuun. Pääasia on, että lähdet kokeilemaan. Luonnos tarkentuu kyllä vähitellen, vaikka et kokisikaan olevasi ”taiteilija”.

 

Omat alkuluonnokseni olivat hapuilevia, mutta vähitellen sain ajatukseni paperille sellaisena kuin ryijyn mielessäni näin.

 

 

Skannaa luonnos ja tee ryijyn mallipiirros

 

  • Skannasin luonnoksen sähköiseen muotoon, jotta voin asettaa ruudukon piirroksen päälle.

 

  • Ruudutetusta luonnoksesta saadaan tehtyä mallipiirustus ryijyn toteuttamista varten.

 

  • Ruudukon avulla saat laskettua korkeussuunnassa nukkakerrosten lukumäärän ja vaakasuunnassa nukkariviin tulevien nukkien lukumäärän.

 

  • Tätä ruudutettua luonnosta voit hyödyntää koko ryijyprojektin ajan.

 

  • Ruudutuksen voi tietenkin tehdä myös piirtämällä käsinluonnospiirroksen päälle, mutta itse onnistuin mielestäni saamaan tarkemman ruudukon käyttämällä Photoshop-ohjelmaa ja istuttamalalla ruudukon luonnoksen päälle.

 

  • Sen jälkeen tulostin ruutupiirroksen A3 tulostuspaperille.

 

 

Esimerkiksi oman luonnokseni mukaan valmiin ryijyn korkeus on noin 98 cm. Nukkarivien väliin halusin yhden senttimetrin välin, jolloin nukka jää melko pystyyn ja ryijystä tulee paksuhko.

  • Laskin 98 : 65 = 1,5 cm, jolloin nukkarivien väliin jää 1 cm väliä ja nukkakerrokselle jää tilaa 0,5 cm/kerros.

 

  • Leveyssuunnan ruutujen lukumäärä määräytyy loimilankojen lukumäärän mukaan. Ryijyloimen tyypillinen tiheys on 3 loimilankaa/cm. Nukka solmitaan aina kahteen loimilankaan.

 

  • Halusin ryijyn leveydeksi noin 168-169 cm. Joten 3 (loimen tiheys) x 169 (loimen leveys) = 506 + 4 reunavahvistus loimilankaa eli loimen lankaluku.

 

  • Nukkien lukumääräksi tulee lankaluku 506 : 2 = 253 eli nukkaa, koska nukka solmitaan aina kahteen rinnakkaiseen loimilankaan

Laske ruudutetusta mallipiirroksesta nukkalankojen menekki

 

  • Nukkien kokonaislukumäärä vaakasuunnassa on 253.
  • Nukkakerroksia pystysuuntaan laskettuna on 65.
  • Yhteensä nukkia tulisi ryijyssä olemaan 253 x 65 = 16445 kpl.
  • Jokainen nukka koostuu neljästä 10 cm langan pätkästä, eli yhtä nukkaa varten tarvitaan 40 cm lankaa.
  • 16445 nukkaan tarvitaan 16445 x 40 cm = 657800 cm lankaa eli 6578 metriä lankaa.
  • Esimerkiksi Pirkanmaan kotityön Sirkka-ryiylangan 100g:n vyyhti sisältää 230 m lankaa.
  • Sirkka ryijylankaa tarvitaan 6578 : 230 = 28,6 vyyhteä eli pyöristettynä laskun tulokseksi tuli 29 vyyhteä.
  • Nukkalankoja varten tarvitaan siis noin kolme kiloa lankaa. Päätin tilata lankaa 3500 g, jotta saisin hieman pelivaraa nukkasekoituksiin.

 

Laske luonnoksesta, kuinka paljon tarvitset eri sävyisiä lankoja

 

  • Mallipiirroksen yksi ruutu vastaa ryijyn yhtä nukkaa. Yksi nukka koostuu neljästä 10 cm pitkästä langan pätkästä. Hahmottelin luonnoksesta karkeasti erilaisia värialueita ja sain tulokseksi 20 eri sävyä. Olin päättänyt värjätä kaikki ryijyyn tulevat langat itse. Värjäyseriä tulisi siis 20. Se oli mielestäni liikaa.

 

  • Halusin vähentää värjäyserien lukumäärää. Se onnistui niin, etten valinnut värjäyspohjaksi pelkästään luonnonvalkoista lankaa, vaan värjäisin samassa väriliemessä sekä luonnonvalkoista että harmaata lankaa. Näin toimien sain aikaiseksi yhdellä värjäyskerralla värisävyn vaaleamman ja tummemman version samalla kertaa. Värjäyserien lukumäärä väheni näin toimien kymmeneen.

 

 

Ruutuluonnoksesta laskin karkeasti, mitä värisävyä tarvitsen enemmän ja mitä värisävyä taas vähemmän.

Koska oma luonnoksessani oli enimmäkseen vedenvihreää (Tekstiilivärjäyskirjan sävyä C157), laskin karkeasti, että värisävyä tulee ryijyyn 1/3 kaikista sävyistä.

Värjäsin luonnonvalkoista ja harmaata värjäyspohjaa C157 sävyllä 1200 grammaa.

Loput 2300 grammaa jakaantui lopuille yhdeksälle värisävyille sen mukaan, mikä niiden osuus oli ruutuluonnoksessa.

Värjäyserien painot vaihtelivat 50 grammasta 1200 grammaan/värisävy.

 

Ryijylankojen värjäyssuunnitelma

 

Nyt pääsin hyödyntämään Tekstiilivärjäyksen reseptikirjan valmiita värireseptejä toteuttaakseni ryijyn lukuisat erilaiset värisävyt!

Valitsin toteutettaviksi villan väriresepteistä reseptit C157, C106, C156, C151, C144, C145, C121, C131, C121 ja C166  0,2% – 4 % voimakkuuksina sen mukaan, mikä oli tarvittavan sävyn vaaleus tai tummuus. Vertasin värireseptinäytteitä suoraan piirtämäni luonnoksen sävyihin.

Värjäsin kymmenen eri värjäyserää Tekstiilivärjäyksen reseptikirjan villanvärjäysohjeen mukaan.

Villan värjäysprosessin kuvaus löytyy aikaisemmasta blogistani Miten värjään lankoja käsitöitä varten https://tekstiilivarjayksenreseptikirja.fi/miten-varjaan-lankoja-kasitoita-varten/ ja ohjeet villan värjäykseen vaihe vaiheelta e-kirjastani https://holvi.com/shop/tekstiilivarjayksen-reseptikirja/

Väriresepteillä sain toteutettua kaikki haluamani värisävyt erinomaisesti.

 

 

Rullaa langat nukkien valmistusta varten

 

Rullasin värjätyt langat rullauslaitteella valmiiksi keriksi. Niistä oli helppo tehdä 10 cm pitkiä nukkia valmiiksi nukkapulikan avulla.

 

 

Valitse ryijyn nukkalangaksi 100% villalanka

 

Päätin tilata lankaa 3500 g, jotta saisin hieman pelivaraa nukkasekoituksiin. Sain hankittua värjättävää ryijylankaa Jämsän huopatetaan lankavalikoimasta. Tätä lankaa ei ole enää markkinoilla, koska kehräämön toiminnan osti myöhemmin Pirtin kehräämö Oy.

Yrityksen valikoimista ryijylangan värjäyspohjaksi ehdotettiin karstalankaa tex 140 x 3 (100 g:n vyyhdissä 230 metriä). Pirtin kehräämön karstalangan paksuus ja kierteen määrä vastaa Jämsän huopatehtaalta ostamaani ryijylankaa.

Mielestäni ryijy on niin suuritöinen käsityö, että siihen kannattaa valita hyvä 100% villalanka. Silloin se ei kerää pölyä eikä nyppyynny huollossa. Pirtin kehräämön karstalanka on 100% suomalaista villaa.

Ryijylankoja myyvät myös Wetterhoff Oy (Tuukka-lanka) ja jo mainitsemani Pirkanmaan kotityö Oy (Sirkka-lanka).

Olisiko sinulla vinkkejä hyvästä nukitukseen sopivasta ryijylangasta? Viime vuosina on Suomeen tullut paljon uusia kehräämöjä, joiden tuotteet eivät ole vielä minulle tuttuja.

 

 

Seuraavassa blogissa jatkuu ryijyn valmistus. Kerron, miten kudot itse valmiin ryijypohjan. Seuraa siis mukana, miten ryijyn valmistus edistyy luonnoksesta valmiiksi tuotteeksi!

Palataan!

 

Terkuin Sirpa

 

Haluatko tilata viikkokirjeeni?

Viikkokirjeessäni käsittelen aiheita:

Erilaiset tekstiilimateriaalit ja niiden ominaisuudet
Erilaisten tekstiilimateriaalien värjäys
Erilaisten tekstiilien hoito-ohjeet, oikean hoidon vaikutus tekstiilien elinkaareen
Tekstiilien kierrätys ja elinkaaren pidentäminen
Ja tietenkin vastaan tekstiileihin ja niiden värjäykseen heränneisiin kysymyksiin!

Liity viikkokirjeeni tilaajaksi klikkaamalla tästä.

Suositellut julkaisut

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *