Puh

+358 45 783 69377

Sähköposti

info@tekstiilivarjauksenreseptikirja.fi

Avoinna

Ma - Pe: 09.00 - 17.00

Miten saan haalistuneet mustat farkut takaisin mustiksi? Keskiajalla värjäysreseptit olivat tarkoin varjeltuja ammattisalaisuuksia, joita ei haluttu kertoa ulkopuolisille, koska värjärit halusivat suojella omaan toimeentuloaan. Värjärit alkoivat järjestäytyä omiksi ammattikunnikseen ja muodostivat eri ryhmiä kuten esimerkiksi oma ryhmä ”eri värien värjäreille” ja ryhmä ”mustavärjäreille”.

Onneksi ei enää ole näin, vaan tieto liikkuu vapaasti ja sitä jaetaan netin ja erilaisten some-kanavien kautta. Jos haluat värjätä tekstiilejä, voit valita valmiit värireseptit käyttösi Tekstiilivärjäyksen reseptikirjasta omia värjäyksiäsi varten ja onnistut saamaan haluamasi värisävyn omiin tarpeisiisi. Lue lisää värjäyksen historiasta:

Miten saan haalistuneet mustat farkut takaisin mustiksi?

Oletko mustien vaatteiden ystävä?

Omien värjäyskokeilujeni perusteella musta on kaikista vaativin värjättävä väri. Reseptikirjasta löydät värin valmistajan valmismustan reseptin, jota käyttämällä onnistut palauttamaan haalistuneet mustat, esimerkiksi puuvillaiset vaatteet, takaisin mustiksi. Silloinkin joudut käyttämään väriainetta noin puolet enemmän kuin muita värisävyjä värjättäessä.

Yhtä vaativaa on mustan värin värjäys teollisesti. Jotta saataisiin syvän mustan sävyjä, joudutaan värjäykseen käyttämään enemmän väriaineita ja värjäyksen apuaineita kuin muiden värisävyjen värjäyksiin. Musta väri tekstiileissä ei siis ole se kaikkein ekologisin valinta.

Jotta mustat vaatteet pysymään mahdollisimman pitkän käytössä, on mustien vaatteiden ja tekstiilien uudelleen värjäys on perusteltua. Näin toimien jatkamme vaatteiden ja tekstiilienkäyttöikää mahdollisimman pitkäksi. Hyvissä farkuissa käytettävä laadukas puuvilla on tekstiilimateriaalina kestävä ja helppohoitoinen, joten materiaali pysyy kulumatta käytössä kauemmin kuin sen haalistuva ja kauhtuva väri, jolla se on värjätty.

Opiskelijoissani on paljon mustien vaatteiden käyttäjiä. Usein he myös kysyvät minulta, miten he voisivat palauttaa haalistuneet mustat vaatteensa taas takaisin mustiksi.

Tässä kirjoituksessa voit seurata, miten palautetaan haalistuneet mustat farkut takaisin mustiksi.

Lue myös tämä: Miten voin värjätä turvallisesti kotioloissa?

Haalistuneiden farkkujen uudelleen värjäys

Löysin kirpparilta erittäin hyväkuntoiset ja ehjät farkut, joissa ei ollut mitään muuta vikaa kuin haalistunut väri. Parilla eurolla hankitut farkut päätyivät värjäykseen! Farkut ovat melko raskas vaatekappale. Värjäyksen lähtökohtana on aina värjättävän vaatteen punnittu paino ja sen mukaan laskettu vesimäärä. Raskaiden vaatteiden värjääminen kattilavärjäyksellä vaatisi siis melko ison kattilan.  Mutta ei hätää! Tekstiilivärjäyksen reseptikirjassa käytetyt reaktiivivärit soveltuvat oikein hyvin myös pesukonevärjäykseen. Pesukoneella värjäten saadaan helposti värjättyä raskaita ja isoja tekstiilejä ja tuloksena on tasainen värjäystulos.

Miten saan haalistuneet mustat farkut takaisin mustiksi?

 • Ensin punnitsin farkut.
 • Punnitustuloksen perusteella laskin tarvittavan värimäärän, mikä oli 8% kankaan painosta.
 • Apuaineita eli glaubersuolaa ja soodaa punnitsin pesukoneen ottaman vesimäärän mukaan.
 • Sen jälkeen laitoin mitatun värin ja punnitut apuaineet farkkujen kanssa pesukoneen rumpuun ja valitsin pesuohjelmaksi 60 °C kirjopesuohjelma ilman esipesuohjelmaa.
 • Kun pesuohjelma oli loppunut, valitsin saman pesuohjelman uudestaan lisäten pesuainelokeroon kirjopesuainetta pesuainepakkauksen ohjeen mukaisen suositellun määrän.
 • Jälkipesun tarkoitus on poistaa irtoväri pois. Se on siis tärkeä värjäysprosessin vaihe. Kiinnittymätön irtoväri voisi aiheuttaa esimerkiksi allergisen reaktion, jos sitä päätyisi käyttäjän iholle.
 • Jälkipesun aikana puhdistuu myös pesukone, joten sitä voi jälleen käyttää pyykin pesemiseen. Pesukone ei siis vahingoitu värjäyksessä.
 • Nyt tiedät miten saat haalistuneet mustat farkut takaisin mustiksi.

Kokemukseni mukaan Tekstiilivärjäyksen reseptikirjassa käytetyt reaktiivivärit ovat erittäin helposti pois huuhtoutuvia, joten jälkipesun jälkeen tekstiilit ovat valmiita käyttöön eikä niistä enää irtoa väriä.

Tarkemmat ohjeet pesukonevärjäykseen vaihe vaiheelta löydät Tekstiilivärjäyksen reseptikirjasta, jossa on tarkat ohjeet värimäärän laskemiseen, apuaineiden laskemiseen ja punnitukseen sekä värjäysprosessin etenemiseen.

Vinkki!

Jos lähdet värjäämään täysin valkoista kangasta mustaksi, saat lopputulokseksi valmistajan valmismustalla siniseen taittuvan tummanharmaan värisävyn.

Olen kehitellyt myös syvänmustan reseptin, jolla saat melko hyvän värjäystuloksen myös useille valkoisille pohjamateriaaleille. Tämän syvän mustan reseptin saat liittymislahjana, jos haluat tilata viikkokirjeeni.

Blogikirjoituksissani pääset seuraamaan, miten uudistan värjäämällä jo käytöstä poistettuja tekstiilejä, kirpparilöytöjä tai poistokankaita. Tekstiilien kierrätys ja kiertotalous ovat aiheina lähellä sydäntäni. Seuraavassa blogissani kerron ”Miten kankaan pohjaväri vaikuttaa värjäystulokseen?”

Jos kiinnostuit aiheista, seuraa mukana!

Haluatko tilata viikkokirjeeni?

Viikkokirjeessäni käsittelen aiheita:

 • Erilaiset tekstiilimateriaalit ja niiden ominaisuudet
 • Erilaisten tekstiilimateriaalien värjäys
 • Erilaisten tekstiilien hoito-ohjeet, oikean hoidon vaikutus tekstiilien elinkaareen
 • Tekstiilien kierrätys ja elinkaaren pidentäminen
 • Ja tietenkin vastaan tekstiileihin ja niiden värjäykseen heränneisiin kysymyksiin!

Liity viikkokirjeeni tilaajaksi klikkaamalla tästä.

Suositellut julkaisut

1 kommentti

 1. Hei Sirpa, ihan mahtava juttu tämä sinun kirjasi, Vaikuttaa selkeältä ja kiinnostavlta. Ja tällaista ei ole ennen tehty. Tätä on nyt hyvä jakaa Savonia-amk muotoilu /muoti opiskelijoille ja muillekin. Mukavaa päästä seuraamaan mitä jatkossa seuraa. Tsemppiä ja kiitos. yt. marke

Kommentointi ei ole käytössä.