Puh

+358 45 783 69377

Sähköposti

info@tekstiilivarjauksenreseptikirja.fi

Avoinna

Ma - Pe: 09.00 - 17.00

Miten uudistan kaappien kätköistä löytyviä vaatteita värjäämällä? Ystäväni Anneli oli tehnyt ”hutiostoksen” alennusmyynnistä. Hän oli jo harkinnut heittävänsä ostamansa puseron roskikseen! Onneksi hän oli tullut toisiin ajatuksiin ja tuli luokseni kysymään, voisiko ”mummonkalsarin värisen” puseron värjätä puolukan punaiseksi?

Vaatteen hoito-ohjelapusta kävi ilmi, että puseron kangas on puuvilla-sekoitekangasta, joten se sopii hyvin värjättäväksi. Puserokankaan kuitukoostumus oli 80% puuvillaa, 18 % polyesteriä ja 2% elastaania.

Miten uudistan kaappien kätköistä löytyviä vaatteita värjäämällä?

Reaktiivivärit värjäävät vain selluloosapohjaisia kasvikuituja, kuten puuvillaa, pellavaa ja hamppua, selluloosamuuntokuituja, kuten viskoosia modaalia, lyocellia, bambua sekä markkinoille tulevia selluloosapohjaisia kierrätyskuituja, kuten infinnaa, ioncell, Kuura-kuitua ja Spinnovan puukuitua. Lisäksi niillä voi värjätä eläimistä saatavia, proteiini- eli valkuaisainepohjaisia kuituja kuten villaa ja silkkiä. Kaikkien edellä kuvattujen kuitujen lisäksi voidaan värjätä myös sekoitekuituja.

Puseron kankaasta värjäytyisi siis 80% eli puuvillan osuus. Loput puseron kuitukoostumuksesta oli synteettisiä kuituja. Niihin reaktiiviväri ei tartu. Valmisvaatteita värjättäessä se tulee esille useimmiten saumalankojen kohdalla. Teollisesti valmistetut vaatteet ommellaan lähes aina polyesteri-ompelulangoilla. Värjättäessä saumalankoihin reaktiivivärit eivät tartu vaan sauma jää alkuperäisen väriseksi.

Mitä kannattaa ottaa huomioon, kun värjäät valmiita vaatteita?

Annelin toive oli, että pusero värjätään puolukan punaiseksi. Hänen haluamansa väri olisi puseroon saatu helposti valitsemalla oikea resepti Tekstiilivärjäyksen reseptikirjasta. Puserossa oli kuitenkin yksityiskohtia, kuten näyttävä vetoketju pääntiellä. Se oli ommeltu puseroon näkyvästi ja sen oli tarkoitus olla koristeellisena osana puserossa. Lisäksi tikkaukset oli tehty näyttävästi ja selvästi koristetarkoituksella.

Lue myös tämä: Miten kankaan pohjaväri vaikuttaa kankaan värjäystulokseen?

Kerroin ystävälleni, että toivottu värisävy toki voidaan värjätä, mutta vetoketju ja tikkaukset olisivat värjäyksen jälkeen edelleen ”mummonkalsarin” värisiä. Lopputuloksesta näkisi selvästi, että tuote on värjätty jälkikäteen uudelleen. Ero käytettyjen ompelun lisätarvikkeiden, kuten vetoketjun ja värjätyn kankaan välillä olisi liian suuri. Jälleen olisi vaara, ettei vaate päädykään käyttöön eikä kierrätykseen, vaan roskiin poltettavaksi! Siksi ehdotin, että valitsemme puolukanpunaisen värin sijasta värin, joka ei ole haalean vaaleanpunainen, vaan pehmeä roosa. Silloin värjäytymättä jäävä vetoketju sopii vaaleiden tikkauslankojen kanssa roosan väriseen kankaaseen oikein hyvin. Voi jopa näyttää siltä, että valinnat on tehty tarkoituksella.

Vaatteen pesukonevärjäys

Tuote päätettiin värjätä pesukonevärjäyksellä. Halusin saada aikaan varmasti tasaisen värjäystuloksen. Puseron malli oli väljä ja se oli polvipituinen. Hihat olivat leveät ja kangas ohutta, mutta tiivistä. Mietin, että kattilavärjäyksessä olisi vaarana, että osa kankaasta kelluu värjäysliemen pinnalla värjäyksen aikana. Kankaan värjäytyminen tapahtuu vain sen ollessa uppoutuneena väriliemeen. Jos ei ole erityisen huolellinen jatkuvasta sekoituksesta ja hämmennyksestä värjäyksen aikana, voi värjäyksen lopputulos jäädä epätasaiseksi.  Väri sävyksi valittiin Tekstiilivärjäyksen reseptikirjasta resepti B126 0,3 % vahvuutena.

  • Ensin punnitsin värjättävän puseron.
  • Punnitustuloksen perusteella laskin tarvittavan värimäärän, mikä oli 0,3 % kankaan painosta.
  • Apuaineita eli glaubersuolaa ja soodaa punnitsin pesukoneen ottaman vesimäärän mukaan.
  • Sen jälkeen laitoin mitatun värin ja punnitut apuaineet puseron kanssa pesukoneen rumpuun ja valitsin pesuohjelmaksi 60 °C kirjopesuohjelma ilman esipesuohjelmaa.
  • Kun pesuohjelma oli loppunut, valitsin saman pesuohjelman uudestaan lisäten pesuainelokeroon kirjopesuainetta pesuainepakkauksen ohjeen mukaisen suositellun määrän.
  • Jälkipesun tarkoitus on poistaa irtoväri pois. Jälkipesun aikana puhdistuu myös pesukone, joten sitä voi jälleen käyttää pyykin pesemiseen. Pesukone ei vahingoitu värjäyksessä. Kokemukseni mukaan Tekstiilivärjäyksen reseptikirjassa käytetyt reaktiivivärit ovat erittäin helposti pois huuhtoutuvia, joten jälkipesun jälkeen tekstiilit ovat valmiita käyttöön eikä niistä enää irtoa väriä.

Miten uudistan kaappien kätköistä löytyviä vaatteita värjäämällä?

Tarkemmat ohjeet pesukonevärjäykseen vaihe vaiheelta löydät Tekstiilivärjäyksen reseptikirjasta, jossa on tarkat ohjeet värimäärän laskemiseen, apuaineiden laskemiseen ja punnitukseen sekä värjäysprosessin etenemiseen.

Ystäväni oli tyytyväinen värjäystulokseen. Hutiostoksesta tuli mieluinen käyttövaate. Värjäämällä uudelleen väärän värinen vaate säästettiin jätelaatikolta ja polttamiselta. Vaate sai näin pidemmän elinkaaren ja pysyy käytössä toivottavasti kauan.

Blogikirjoituksissani pääset seuraamaan, miten uudistan värjäämällä jo käytöstä poistettuja tekstiilejä, kirpparilöytöjä tai poistokankaita. Tekstiilien kierrätys ja kiertotalous ovat aiheina lähellä sydäntäni. Seuraavassa blogissani kerron, ”Miten hyödynnän valkoisia lakanoita värjäämällä?” (osa 2)

Sitä ennen lue myös tämä: Miten hyödynnän valkoisia lakanoita värjäämällä (osa 1)?

Haluatko tilata viikkokirjeeni?

Viikkokirjeessäni käsittelen aiheita:

  • Erilaiset tekstiilimateriaalit ja niiden ominaisuudet
  • Erilaisten tekstiilimateriaalien värjäys
  • Erilaisten tekstiilien hoito-ohjeet, oikean hoidon vaikutus tekstiilien elinkaareen
  • Tekstiilien kierrätys ja elinkaaren pidentäminen
  • Ja tietenkin vastaan tekstiileihin ja niiden värjäykseen heränneisiin kysymyksiin!

Liity viikkokirjeeni tilaajaksi klikkaamalla tästä.

Suositellut julkaisut

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *