Puh

+358 45 783 69377

Sähköposti

info@tekstiilivarjauksenreseptikirja.fi

Avoinna

Ma - Pe: 09.00 - 17.00

Miten värjään lankoja käsitöitä varten?

Ryijylankojen värjäys

Kolme vuotta sitten kesälomallani sain ajatuksen oman ryijyn suunnittelemisesta kotiini. Unelma oman ryijyn suunnittelemisesta ja toteutuksesta polkaisi käyntiin prosessin, jonka seurauksia en alkuvaiheessa osannut arvatakaan. Melko paljon erilaisia työvaiheita ehti tulla eteen, ennen kuin saa ryijyn edes puolivalmiiksi. Halusin nimittäin saada ryijylankoihin täsmälleen oikeat värisävyt ja halusin värjätä ne itse!

Ryijyn ja värjäyksen suunnittelua

Työskentely alkoi taas suunnittelusta. Erilaisten ryijyluonnosten piirtäminen ja maalaaminen oli hauskaa ja luova työvaihe. Oli palkitsevaa, kun ajatuksen tasolla oleva mielikuva siirtyi paperille oikean näköisenä ja oikea värisenä, konkreettisena väripiirroksena. Tuo edellä kuvattu työvaihe oli vielä helppo ja melko nopea toteuttaa. Mutta miten saan nuo kaikki ihanat väripiirroksessa olevat värisävyt toteutettua oikean sävyisiksi langoiksi? Minkälaisia värisekoituksia langoilla pitäisi tehdä, että saan aikaan piirroksen mukaisen vaikutelman? Erilaisia värisävyjä tuntui ryijyluonnoksessa olevan kymmeniä! Minulla tulisi olla monta kymmentä värireseptiä, jotta voin toteuttaa nuo kaikki ihanat värisävyt, jotka olin onnistunut ryijyluonnokseeni maalaamaan.

Ensin etsin sopivia ryijylankoja, jotka ovat 100% villaa, karstalankaa, ja sopivan tiukkakierteisiä, jolloin ryijyssä oleva nukka jää sopivan ryhdikkääksi. Jämsän huopatehdas oli tuolloin lopettamassa toimintaansa ja tyhjentämässä varastoaan. Heidän varastostaan löytyi vielä erä luonnonvalkoista ja luonnonharmaata 100% villaa olevaa ryijylankaa, jonka sain ostettua värjäyspohjaksi. Tällä hetkellä on Suomeen perustettu useita mielenkiintoisia suomenlampaan villaan erikoistuneita pieniä yrityksiä, joista löytyy vastaavia lankoja, jos innostut villalankojen värjäyksestä omia käsityöprojekteja varten. Suomen lampaan villan hyödyntäminen langoiksi on hieno asia, jota olen odottanut tapahtuvaksi jo jonkin aikaa. Hienoa rohkeat yrittäjät!

Lue myös tämä: Miten voin värjätä turvallisesti kotioloissa?

Miten värjään lankoja käsitöitä varten

Villalankojen värjäys hyödyntämällä Tekstiilivärjäyksen reseptikirjan reseptejä

Jälleen kerran Tekstiilivärjäyksen reseptikirja osoittautui hyväksi työkaluksi, kun lähdin toteuttamaan ryijyä varten tarvitsemiani värisävyjä villalankoihin. Resepteissä käyttämäni reaktiivivärit toimivat erittäin hyvin myös villan ja silkin värjäyksessä. On kätevää, kun ei tarvitse hankkia kuin yhdet värit ja kolme eri pääväriä, joista saa tehtyä kaikki tarvittavat värisävyt värisekoituksina.

Villan värjäysprosessi on vaativampi kuin puuvillan ja muiden selluloosakuitujen värjääminen. Villa on raaka-aineeltaan proteiinia eli valkuaisainetta. Toivottavasti olen ohjannut opiskelijoitani villan käsittelyssä ymmärrettävästi: kohtele villaa täsmälleen samoin kuin hiuksiasi, koska ne ovat samaa raaka-ainetta. Kaikki me tiedämme, ettemme pesisi hiuksiamme kirjopesuaineella tai etteivät hiuksemme kestäisi pesukonepesua (heh!) vahingoittumatta. Villa käyttäytyy samoin kuin hiuksemme, joita osaamme hoitaa ihan hyvin arjessamme! Tärkeintä villan värjäämisessä on lämpötilojen muutosten hallinta. Värjäysprosessi on hidas ja kärsivällisyyttä vaativa, koska se on tehtävä kattilavärjäyksenä. Villa värjätään happamassa liemessä. Se säädellään happamaksi lisäämällä värjäysliemeen ruokaetikkaa. Villamateriaali värjäytyy helposti ja tasaisesti. Tiedät ehkä omasta kokemuksesta, että myös hiuksia on helppo värjätä. Yhden villaerän värjääminen vie puolitoista tuntia, jonka jälkeen jätin langat aina jäähtymään omassa liemessään seuraavaan päivään saakka. Huoneenlämpöisiä villalankoja pystyi sitten huoletta huuhtelemaan haalealla vedellä, eikä villa pääse vanumaan tai kutistumaan.

Värjäys onnistui hienosti ja ahkeran työskentelyn jälkeen olin onnistunut värjäämään kaikki ryijyyn tarvitsemani nukkalangat. Käyttämieni reaktiivivärien värinkesto on myös erinomainen. Mielestäni se on erittäin tärkeä asia silloin, kun haluan valmistaa pitkäikäisen ja paljon työtunteja vaativan käsityön. En halua, että lankojen sävyt haalistuvat käytössä.

Ryijyn valmistaminen omalla tekniikalla

Ryijyt valmistetaan joko kangaspuissa kutomalla tai ompelemalla valmiille pohjakankaalle. Kun ryijy kudotaan kangaspuissa, etenee valmistus vaakasuunnassa solmimalla nukat loimilankoihin nukkarivi kerrallaan vasemmalta oikealle. Valmiin nukkarivin päälle kudotaan pohjaa edestakaisin villalangalla noin senttimetri. Näitä työvaiheita toistetaan, kunnes ryijy on kudottu viimeistä nukkariviä myöten valmiiksi.

Minä tiesin, etten voi toimia edellä kuvaamallani tavalla kutoen omassa kesätyöhuoneessani, koska syksyn alkaessa työteko katkeaisi kylmien säiden saapuessa. Niinpä tein pohjakankaan etukäteen kutomalla sen kesän aikana kangaspuissa valmiiksi. Nukkarivin paikalle kudoin pois purettavan langan. Purkamisen edetessä korvaisin muodostuneen tyhjän tilan solmimalla loimilankoihin haluamani nukat jälkikäteen. Irrotin valmiiksi kudotun pohjakankaan kangaspuista ja viimeistelin sen valmiiksi.

En ollut koskaan kokeillut tätä menetelmää. Jännitti hieman, onnistunko tässä vaiheessa pilaamaan jo melko suuren työmäärän vaatineen materiaalin. Mutta ei! Valitsemani työtapa toimi käytännössä hyvin. Sain valmistettua ryijyä yli puolet talven aikana omassa kodissani lämpimissä tiloissa.

Miten värjään lankoja käsitöitä varten

Valmistusmenetelmä ei ole nopeampi, mutta toisaalta ei myöskään hitaampi tapa, jos vertaan sitä kutomalla tai ompelemalla valmistettavaan ryijyyn. Ryijyn yksi nukka koostuu neljästä langanpätkästä. Näiden lankojen värejä muuttelemalla pääsin todellakin ”maalamaan langoilla”. Saatoin itse päättää jokaisen langan kohdalla, minkä sävyiseksi haluan vuorossa olevan solmittavan nukan rakennella ja sävyttää. Se oli todella luovaa, hidasta ja keskittymistä vaativaa työtä. Se oli mindfulnessia parhaimmillaan!

Blogikirjoituksissani pääset seuraamaan, miten uudistan värjäämällä jo käytöstä poistettuja tekstiilejä, kirpparilöytöjä tai poistokankaita. Tekstiilien kierrätys ja kiertotalous ovat aiheina lähellä sydäntäni. Seuraavassa blogissani kerron ”Miten uudistan kaappien kätköistä löytyviä vaatteita värjäämällä?”

Jos kiinnostuit aiheista, seuraa mukana!

Haluatko tilata viikkokirjeeni?

Viikkokirjeessäni käsittelen aiheita:

  • Erilaiset tekstiilimateriaalit ja niiden ominaisuudet
  • Erilaisten tekstiilimateriaalien värjäys
  • Erilaisten tekstiilien hoito-ohjeet, oikean hoidon vaikutus tekstiilien elinkaareen
  • Tekstiilien kierrätys ja elinkaaren pidentäminen
  • Ja tietenkin vastaan tekstiileihin ja niiden värjäykseen heränneisiin kysymyksiin!

Liity viikkokirjeeni tilaajaksi klikkaamalla tästä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *