Puh

+358 45 783 69377

Sähköposti

info@tekstiilivarjauksenreseptikirja.fi

Avoinna

Ma - Pe: 09.00 - 17.00

Miten värjään vanhat pyyheliinat kylppärin sävymaailmaan sopiviksi?

Kierrätys kannattaa!

Kirppareita kierrellessäni tutkin tarkasti erilaisia värjäyskelpoisia materiaaleja. Jos tuotteesta löytyy hoito-ohjemerkinnät, löytyy siitä myös tuotteen kuitukoostumus. Vaikka tuotteesta ei löytyisikään kuitukoostumusta, harjaantumalla ja tunnustelemalla alat pikkuhiljaa tunnistaa, onko kyseessä luonnonkuitu, muuntokuitu vai synteettinen kuitu. Jos kiinnostuit materiaalien tunnusta ja niiden ominaisuuksista, käsittelen aiheita tarkemmin viikkokirjeissäni. Viikkokirjeen saat, kun liityt sähköpostilistalleni klikkaamalla tästä. Saat lahjaksi mustan värin reseptin.

Tekstiilivärjäyksen reseptikirjan reseptit on toteutettu reaktiiviväreillä

Reaktiivivärit värjäävät vain selluloosapohjaisia kasvikuituja, kuten puuvillaa, pellavaa ja hamppua, selluloosamuuntokuituja, kuten viskoosia modaalia, lyocellia, bambua sekä markkinoille tulevia selluloosapohjaisia kierrätyskuituja, kuten infinnaa, ioncell, Kuura-kuitua ja Spinnovan puukuitua. Lue lisää kiertotaloudesta, tekstiilien kierrätyksestä ja uutuuskuiduista tästä linkistä.

Lisäksi niillä voi värjätä eläimistä saatavia, proteiini- eli valkuaisainepohjaisia kuituja kuten villaa ja silkkiä. Kaikkien edellä kuvattujen kuitujen lisäksi voidaan värjätä myös näiden sekoitekuituja.

Värjääminen aiheuttaa päästöjä ympäristöön ja kuluttaa energiaa! Entä reaktiiviväreillä värjääminen? Nehän ovat synteettisesti valmistettuja värejä! Kyllä, aiheellisia väitteitä ja kaiken lisäksi totta. Värien ja tarvittavien värjäyskemikaalien käytössä kannattaa olla kriittinen ja ottaa asioista selvää. On olemassa monenlaisia värejä ja monenlaisia apuaineita, joista on mielestäni valittava vähimmän haitalliset. Siksi mielestäni värjäysprosessi on opeteltava tekemään oikein, laskettava tarkasti käytettävät väri- ja värjäyskemikaalit ja valittava aina mahdollisimman ekologinen toimintatapa. Tekstiilivärjäyksen reseptikirjan ohjeet ja reseptit on laadittu pitämällä edellä mainitsemani asiat koko ajan mielessä. Mielestäni tekstiilin värjääminen uutta käyttöä varten antaa jo poistetulle tekstiilille pidemmän elinkaaren.

Lue myös tämä: Miten voin värjätä turvallisesti kotioloissa?

Kirpparilöytö

Löysin kirpputorilta lähes uuden veroisia puuvillaisia froteekäsipyyhkeitä eurolla kappale! Jälleen ne olivat muuten hyviä, mutta niiden väri ei minua miellyttänyt. Ostin väärän väriset pyyhkeet, koska tiesin, että värjäämällä niistä saan juuri sopivia ja kuin uusia! Kirpputoreilla kiertäminen kannattaa ja palkitsee. Olen usein löytänyt loistokunnossa olevia tuotteita ja tekstiilejä, joista hieman uudistamalla saa mieluisia ja sopivia tuotteita kotiin ja vaatetukseen. Jo ajatuksena se, että tekstiilit ovat jo toisella kierroksella, on mielestäni ajatuksena lohduttava ja palkitseva. Voin miettiä, että ainakaan kyseisen tekstiilin vuoksi ei tarvita valjastaa yhtään peltopinta-alaa käyttöön, käyttää lannoitteita ja torjunta-aineita, käyttää litraakaan vettä keinokasteluun, ei tarvita energiaa, kemikaaleja eikä kuljetuksia maapallon toiselta puolelta Suomeen, jotta tavarat saadaan kuluttajille.

Värjäämällä piristystä kylpyhuoneen pyyhkeisiin

Värjääminen on keino uudistaa ja raikastaa pikkurahalla joku kodin sisustuksen yksityiskohta helposti. Jokaisella värjäyskerralla opit aina lisää värjäysprosessista ja rohkaistut kokeilemaan vaativampia tekniikoita. On palkitsevaa, kun onnistut saamaan aikaan hienon lopputuloksen. Voit nopeuttaa näitä onnistumisia tutustumalla Tekstiilivärjäyksen reseptikirjan väriresepteihin ja tarkkoihin, vaihe vaiheelta eteneviin värjäysohjeisiin.

Olin jo aiemmin ajatellut piristää kylpyhuonetta uusilla kaakeleiden väreihin sopivilla pyyhkeillä.

Poimin Tekstiilivärjäyksen reseptikirjasta oikean reseptin halutun värisävyn toteuttamista varten. Vertasin värireseptejä kaakeleiden väreihin ja päätin toteuttaa pyyhkeiden värjäyksen reseptillä B159 3% vahvuisella värillä. Tässäpä olisi taas edullinen tapa saada toteuttaa tuo suunnitelma!

  • Ensin punnitsin pyyheliinat.
  • Punnitustuloksen perusteella laskin tarvittavan värimäärän, mikä oli 3 % kankaan painosta.
  • Apuaineita eli glaubersuolaa ja soodaa punnitsin pesukoneen ottaman vesimäärän mukaan.
  • Sen jälkeen laitoin mitatun värin ja punnitut apuaineet puseron kanssa pesukoneen rumpuun ja valitsin pesuohjelmaksi 60 °C kirjopesuohjelma ilman esipesuohjelmaa.
  • Kun pesuohjelma oli loppunut, valitsin saman pesuohjelman uudestaan lisäten pesuainelokeroon kirjopesuainetta pesuainepakkauksen ohjeen mukaisen suositellun määrän.
  • Jälkipesun tarkoitus on poistaa irtoväri pois. Jälkipesun aikana puhdistuu myös pesukone, joten sitä voi jälleen käyttää pyykin pesemiseen. Pesukone ei vahingoitu värjäyksessä.

Tarkemmat ohjeet pesukonevärjäykseen vaihe vaiheelta löydät Tekstiilivärjäyksen reseptikirjasta, jossa on tarkat ohjeet värimäärän laskemiseen, apuaineiden laskemiseen ja punnitukseen sekä värjäysprosessin etenemiseen.

Miten värjään pyyheliinat kylppärin sävymaailmaan sopiviksi

Kirpparilta löytämäni pyyhkeet roikkuvat nyt kylpyhuoneessa juuri oikean sävyisinä sointuen yhteen kaakeleiden kanssa.

Blogikirjoituksissani pääset seuraamaan, miten uudistan värjäämällä jo käytöstä poistettuja tekstiilejä, kirpparilöytöjä tai poistokankaita. Tekstiilien kierrätys ja kiertotalous ovat aiheina lähellä sydäntäni. Seuraavassa blogissani kerron ”Miten onnistuin värjäämään puuvillasamettia? Sametista valmistetut sisustustyynyt”

Jos kiinnostuit aiheista, seuraa mukana!

Haluatko tilata viikkokirjeeni?

Viikkokirjeessäni käsittelen aiheita:

  • Erilaiset tekstiilimateriaalit ja niiden ominaisuudet
  • Erilaisten tekstiilimateriaalien värjäys
  • Erilaisten tekstiilien hoito-ohjeet, oikean hoidon vaikutus tekstiilien elinkaareen
  • Tekstiilien kierrätys ja elinkaaren pidentäminen
  • Ja tietenkin vastaan tekstiileihin ja niiden värjäykseen heränneisiin kysymyksiin!

Liity viikkokirjeeni tilaajaksi klikkaamalla tästä.

Suositellut julkaisut