Puh

+358 45 783 69377

Sähköposti

info@tekstiilivarjauksenreseptikirja.fi

Avoinna

Ma - Pe: 09.00 - 17.00

Värjääminen on hauskaa, mukaansatempaavaa, haasteellista, opettavaista, hyödyllistä ja välillä myös vähän yllätyksellistä! Olen opettanut värjäystä opiskelijoille jo yli kaksikymmentä vuotta. On aina innostavaa nähdä, kuinka opiskelijat ilostuvat ja inspiroituvat onnistuessaan värjäyksissään ja janoavat lisää tietoa. Oppilaitoksissa meillä on käytettävissä aina hienot, väljät värikeittiöt, jossa voimme värjätä huoletta ja turvallisesti. Usein minulta kysytään, miten voisin värjätä myös kotioloissa? Onnistuuko se ollenkaan?

Millainen on hyvä värjäystila kotioloissa?

Onnistut värjäämään myös kotona! Värjäys kotioloissa vaatii oman harrastetilan, jossa on tuuletus, oma vesipiste ja kaatoallas, josta vedet ohjautuvat jäteveden puhdistamolle sekä sähköpistokkeet. Väriaineiden ja värjäyksessä tarvittavien apuaineiden säilytykseen tarvitset kuivan, lukittavan kaapin, jossa voit säilyttää ne turvallisesti niin, etteivät ne päädy vahingossa ulkopuolisten käsiin.

Värjäystä varten tarvitset omat kattilat ja sekoitusvälineet, vaa’an punnituksia varten, keittolevyn, lämpömittarin sekä purkkeja ja säilytyspulloja. Lisäksi tarvitset helposti hankittavia suojavarusteita, jolloin värjääminen on työturvallista.

Miten voin värjätä turvallisesti kotioloissa?

Miten voin värjätä turvallisesti kotioloissa?

Sujuvaa kotivärjäystä varten olen kirjoittanut Tekstiilivärjäyksen reseptikirjan, jonka avulla sinäkin voit oppia värjäämään kuin ammattilainen. Kirjan värireseptit on tehty tutkituilla reaktiiviväreillä. Tekstiilivärjäyksen reseptikirjassa ei paneuduta värjäämiseen luonnon väriaineilla.

Mitä voisin värjätä?

Oletko sinäkin joskus etsinyt juuri oikean väristä vaatetta löytämättä sitä valmiina kaupasta? Oletko haaveillut löytäväsi juuri oikean väriset tyynyt, jotka sopivat sisustukseesi, mutta turhaan? Haluaisitko keittiön pöydälle piristykseksi juuri oikean sävyisen pöytäliinan? Haluaisitko kylpyhuoneeseen pyyheliinat sävysävyyn kaakeleiden värityksen kanssa? Suunnitteletko valmistavasi uudet matot kotiisi, mutta et löydä sopivan värisiä matonkuteita. Haaveiletko valmistavasi ryijyn itse värjäämistäsi langoista? Oletko tekstiilien kierrättäjä ja tavoittelet tekstiilien mahdollisimman pitkää käyttöikää? Voisit saada kaiken tuon värjäämällä itse haluamasi värisävyt tekstiileihin ja lankoihin.

Miten uudistat värjäämällä vanhat lempivaatteesi?

Oma innostukseni tekstiilien värjäykseen alkoi vaatekaapin siivouksesta. Lajittelin vaatekaappini sisältöä käyttökelpoisiin ja kierrätettäviin. Monet lempivaatteistani olivat materiaaleiltaan hyväkuntoisia, mutta väreiltään haalistuneita tai muuten ”väärän värisiä”. Mietin, voisinko värjäämällä saada haalistuneista, muuten vielä hyväkuntoisista vaatteistani käyttökelpoisia? Onnistuessani pidentäisin vaatteideni käyttöikää vielä vuosia! Ajatus oli kiehtova ja etenkin tässä ajassa hyvin ajankohtainen. Olemmehan kuluttajina siirtymässä pois kertakäyttökulttuurista kohti kiertotaloutta.

Värjäämällä voit helposti ja edullisesti

 • uudistaa vaatekaappisi sisällön
 • muuttaa kodin sisustustekstiilien sävyt uusiksi
 • saada haluamasi sävyisiä lankoja käsitöihisi tai
 • uudistaa hyvälaatuiset, mutta väärän väriset kirpputorilöydöt.

Ensimmäiset kokeiluni tein kaupoista saatavilla pesukonevärjäykseen tarkoitetuilla valmisväripakkauksilla. Useilla valmistajilla oli melko laaja värivalikoima, mutta jotain jäi puuttumaan. Halusin saada juuri oikeat värisävyt. Halusin oppia enemmän väreistä, materiaaleista, värjäystapahtumasta ja halusin löytää toistettavat värireseptit. Aloin etsiä värejä,

 • joilla voi värjätä useita erilaisia tekstiilimateriaaleja
 • joilla voi värjätä turvallisesti kotioloissa
 • jotka olisivat tutkittuja
 • joissa olisi mahdollisimman pienet ympäristövaikutukset, koska valitut värit olisivat synteettisesti valmistettuja

Olin sähköpostitse kirjeenvaihdossa useisiin eurooppalaisiin värinvalmistajiin ja vertailin yrityksiltä saamiani tietoja.

Tiesitkö, että vain kolmella päävärillä voit saada aikaan monipuolisen ja toimivan värikartan omia värjäyksiäsi varten?

Löydettyäni sopivat reaktiivivärit, jotka täyttivät väreille asettamani vaatimukset, valitsin kolme perusväriä, joilla valmistin Tekstiilivärjäyksen reseptikirjan kaikki reseptit.

Haluaisitko oppia enemmän väreistä, materiaaleista, värjäystapahtumasta ja kokeilla uusia, juuri sinulle sopivia värisävyjä?

Juuri oikean värisävyn löytäminen tekstiiliin voi olla haastavaa ja aikaa vievää. Toistuvien kokeilujen sijaan tarjoan sinulle valmiit värireseptit, joita voit toistaa aina uudelleen. Näin säästät aikaa ja vältyt turhauttavilta kokeiluilta. Säästät myös aikaa, energiaa ja värjäystarvikkeita ja toimit näin mahdollisimman ekologisesti.

Tietoa Tekstiilivärjäyksen reseptikirjasta

Tekstiilivärjäyksenreseptikirjan värireseptit on toteutettu kolmella päävärillä, sininen, punainen ja keltainen. Kirjasta löytyy myös musta väri, joka on valmistajan valmisväri.

Kirjan avulla

 • saat käyttöösi kattavan kokoelman erilaisille tekstiilimateriaaleille tehtyjä värireseptejä
 • opit, millaisia tekstiilimateriaaleja reaktiiviväreillä voidaan värjätä
 • opit, millaista on turvallinen värjäys kotioloissa
 • opit, millaisia henkilökohtaisia suojavarusteita käytät ja millaisia työvälineitä tarvitset
 • opit hankkimaan värit ja värjäyksessä tarvittavat apuaineet

Haluatko tietää enemmän tekstiilien värjäyksestä?

Jatkossa esittelen blogissani aina uuden värjäyksen, joka on toteutettu Tekstiilivärjäyksen reseptikirjan eri reseptillä.

Blogikirjoituksissani pääset seuraamaan, miten uudistan värjäämällä jo käytöstä poistettuja tekstiilejä, kirpparilöytöjä tai poistokankaita. Tekstiilien kierrätys ja kiertotalous ovat aiheina lähellä sydäntäni. Seuraavassa blogissani kerron ”Miten saan haalistuneet mustat farkut takaisin mustiksi?”

Jos kiinnostuit aiheista, seuraa mukana!

Haluatko tilata viikkokirjeeni?

Viikkokirjeessäni käsittelen aiheita:

 • Erilaiset tekstiilimateriaalit ja niiden ominaisuudet
 • Erilaisten tekstiilimateriaalien värjäys
 • Erilaisten tekstiilien hoito-ohjeet, oikean hoidon vaikutus tekstiilien elinkaareen
 • Tekstiilien kierrätys ja elinkaaren pidentäminen
 • Ja tietenkin vastaan tekstiileihin ja niiden värjäykseen heränneisiin kysymyksiin!

Liity viikkokirjeeni tilaajaksi klikkaamalla tästä.

 

 

Suositellut julkaisut

2 kommentit

Kommentointi ei ole käytössä.