Minulta kysytään usein ohjeita villan värjäämiseen pesukoneessa. Villa on valkuaisainepohjainen kuitu ja sen värjääminen pesukoneessa ei onnistu, koska pesukoneessa veden lämpötilojen vaihtelu on liian suuri ja mekaaninen muokkaus liian voimakasta. Villa huopuu ja kutistuu voimakkaasti.
Oletko koskaan laittanut vahingossa villapaidan pesukoneen kirjopesuohjelmaan? Minä olen ja lopputuloksena on kutistunut, joustamaton ja huopunut ”pikkupaita”!
Villan värjäämiseen reaktiiviväreillä tarvitaan hapan värjäysliemi ja hallittu lämpötilan vaihtelu. Villan värjäämiseen on kehitelty aivan erityinen villan värjäyskone, jossa nuo edellä mainitut olosuhteet voidaan saavuttaa.
Joten villan onnistuneeseen kotivärjäykseen reaktiiviväreillä soveltuu ainoastaan kattilavärjäys, jossa voit itse säädellä värjäyksen aikaisen lämpötilan hitaan nostamisen ja väriliemen jäähdytyksen hallitusti. Ohjeet villan värjäykseen löydät esimerkiksi Tekstiilivärjäyksen reseptikirjasta. Olen myös kertonut villan värjäämisestä myös blogissani ” Miten värjään lankoja käsitöitä varten”.
Seuraavaksi kuitenkin kerron, miten olen tietoisesti värjännyt villakangasta pesukoneessa reaktiiviväreillä ja samalla huovuttanut sen tiiviiksi saadakseni harvahkosta ja ohuesta villakankaasta sopivan tiivistä ja sopivan paksuista verhoilukangasta.
Sovelsin villan pesukonevärjäykseen osittain silkin sekä osittain villan värjäysohjetta reaktiiviväreillä, jotka löytyvät Tekstiilivärjäyksen reseptikirjasta.
Toisin kuin muita eläinkuituja, silkkiä voidaan värjätä reaktiiviväreillä heikosti emäksisessä väriliemessä ilman, että kangas vahingoittuu emäksisen soodan vaikutuksesta.
Kiinnitysaineena käytetään soodaa. Silkin värjäyksessä soodaa laitetaan värjäysliemeen paljon vähemmän kuin selluloosakuitujen värjäyksessä. Silkki voidaan värjätä heikosti emäksisen värjäysohjeen mukaan.
Värjäsin villakankaan pesukoneessa reaktiiviväreillä seuraavan ohjeen mukaan:
1. Kuiva kangas painoi 300g. Kastelin värjättävä kankaan ennen värjäystä ämpärissä ja puristelin sen kosteaksi. Suoristin kankaan rypyistä.
2. Laskin glaubersuolan määrän. Se on 5% kankaan kuivapainosta ( 5 x 300/100 = 15 g )
3. Punnitsin vaa’alla 125 grammaa soodaa ( 7,5 grammaa litralle; 10 x 7,5 = 75 g )
4. Kumosin glaubersuolan ja soodan pesukoneen rumpuun.
5. Asetin kostean, värjättävän kankaan väljästi (ei esimerkiksi viikattuna) pesukoneen rumpuun suolan, soodan päälle
6. Värjäsin kankaan reseptillä C158 0,2% pitoisuudella
7. Asetin varovaisesti väriliuoksia sisältävät pesupallot värjättävän kankaan päälle pystyyn.
8. Käynnistin valitsemani 60°-pesuohjelma välittömästi (muuten väri voi imeytyä kankaaseen epätasaisesti).
9. Ohjelman päätyttyä värjäysosuus oli valmis.
10. Tein kankaalle jälkipesun pesukoneen villaohjelmalla, jotta irtoväri peseytyi kankaasta pois.
Lisäsin villalle sopivaa nestemäistä villan pesuainetta pesukoneen pesuainelokeroon.
Käynnistin pesukoneen villapesuohjelman.
Kun ohjelma pysähtyi, kangas oli väriä päästämätön ja pesukone on puhdas
11. Kuivasin kankaan tasokuivauksella ja silitin kankaan.
Näinkin voi toimia vastoin annettuja värjäysohjeita, kun vaan tietää, mitä haluaa lopputulokseksi.
Sooda on voimakkaasti emäksinen värjäyksen apuaine, joka normaalisti vahingoittaa villan rakennetta, haurastuttaa kuiduin ja saa sen katkeilemaan. Silti näen usein suositeltavan soodaa villan kasvivärjäyksessä. Tämä ihmetyttää minua aina. Olisinkin iloinen, jos joku lukija osaisi kertoa, miksi näin suositellaan ja mikä on soodan tehtävä kasvivärjäysprosessissa. Joten pyydän rohkeasti kommentoimaan asiaa, jos sinulla on kokemusta asiasta. Minä en sitä tiedä ja olisi aina hauskaa oppia uutta!
Villakankaiden tasaiseen värjäystulokseen ilman, että kangas huopuu tai kutistuu, päästään paremmin kasto-seisotusmenetelmällä. Tässä menetelmässä värjättävän villakankaan pinnalle sivellään tai telataan reaktiiviväri apuaineineen kauttaaltaan kankaan pinnalle, peitetään kangas muovilla ja annetaan aineiden vaikuttaa.
Kirjoitan villan kasto-seisotusvärjäyksestä reaktiiviväreillä myöhemmissä blogeissani enemmän.
Terkuin Sirpa
Tilaa tekstiilivärjäyksen reseptikirja osoitteesta: https://holvi.com/shop/tekstiilivarjayksen-reseptikirja
Haluatko tilata viikkokirjeeni?
Viikkokirjeessäni käsittelen aiheita:
- Erilaiset tekstiilimateriaalit ja niiden ominaisuudet
- Erilaisten tekstiilimateriaalien värjäys
- Erilaisten tekstiilien hoito-ohjeet, oikean hoidon vaikutus tekstiilien elinkaareen
- Tekstiilien kierrätys ja elinkaaren pidentäminen
- Ja tietenkin vastaan tekstiileihin ja niiden värjäykseen heränneisiin kysymyksiin!