Puh

+358 45 783 69377

Sähköposti

info@tekstiilivarjauksenreseptikirja.fi

Avoinna

Ma - Pe: 09.00 - 17.00

Kiinnostaako sinua tekstiilien tuotanto ja niiden ympäristövaikutukset?

Mitä ovat tekstiilikuidut?

Tekstiilikuidut jaetaan alkuperänsä mukaan joko luonnonkuituihin tai tekokuituihin. Luonnonkuidut ovat luonnossa esiintyviä kuituja, mutta tekokuidut valmistetaan kuitumaiseen muotoon teollisesti.

Värjäyksen kannalta mielenkiintoisimpia tekstiilikuituja ovat luonnonkuidut. Luonnonkuituja ovat kasveista ja eläimistä saatavat tekstiilikuidut sekä niistä valmistetut kankaat ja langat.  Niitä on helppo värjätä reaktiiviväreillä. Reaktiivivärit reagoivat oikeissa olosuhteissa kasvi- ja eläinkuitujen raaka-aineiden kanssa muodostaen pysyvän, väriä päästämättömän värillisen lopputuloksen.

Kasvikuidut, niiden ominaisuudet ja ekologisuus

Puuvilla:

tekstiilien tuotanto ja niiden ympäristövaikutukset puuvilla

Tunnetuin tekstiileissä käytettävä kasvikuitu on puuvilla. Puuvilla on luonnonkuiduista yleisimmin käytetty tekstiilikuitu. Sen osuus maailmanlaajuisesta kuitutuotannosta on 23 prosenttia ja osuus luonnonkuiduista noin 80 prosenttia. Sen raaka-aine on selluloosa. Puuvillaa saadaan puuvillakasvin siemenkarvoista, joka on hyvin pehmeää. Selluloosaraaka-aine antaa puuvillalle sen hyvät ominaisuudet vaateissa ja sisustustekstiileissä. Näitä ominaisuuksia ovat

  • kosteuden imukyky,
  • hengittävyys ja
  • sähköistymättömyys sekä
  • miellyttävä tuntu

Lisäksi puuvillakuitu on kestävää, mikä antaa siitä valmistetuille tuotteille helpot pesuominaisuudet. Puuvillapaitoja tai lakanoita voidaan helposti pestä pesukoneella 60°C pesuohjelmalla ja tehokkaalla linkouksella ilman, että tekstiili esimerkiksi repeäisi pesun aikana. Ei siis ihme, että puuvilla on yksi suosituimmista tekstiilikuiduista.

Puuvillan huonoja ominaisuuksia on sen rypistyvyys ja jäykkyys. Nämä ominaisuudet ovat tyypillistä kaikille selluloosapohjaisille kasvikuiduille. Vaatteet ja tekstiilit rypistyvät helposti, eivätkä palaudu suoriksi ilman silitystä.

Puuvillatuotteita voi helposti värjätä reaktiiviväreillä selluloosakuidun värjäysohjeella.

Saattaisit pitää myös tästä postauksesta: Miten värjään lankoja käsitöitä varten?

Puuvillan ekologisuus ja eettisyys

Puuvillaa kasvatetaan maapallon subtrooppisilla ja trooppisilla ilmastovyöhykkeillä. Tälle vyöhykkeelle sijoittuvat myös maailman köyhimmät alueet. Puuvillan kasvatukseen liittyy runsaasti epäeettisyyttä ja ympäristöhaittoja. Köyhillä alueilla puuvillan viljely vie peltopinta-alaa esimerkiksi viljan ja ruokakasvien tuotannolta.

Puuvillan kasvatukseen käytetään lannoitteita, keinokastelua ja hyönteisten torjunta-aineita. Nämä tehoviljelyn toimenpiteet köyhdyttävät maaperää ja heikentävät puuvillakuidun laatua. Puuvillan kasvatus vaatii runsaasti vettä. Valmistaminen kankaaksi vaatii myös paljon teollista käsittelyä. Tarvitaan paljon vettä, energiaa ja viimeistyskemikaaleja ennen kuin puuvilla on saatu kankaaksi ja vaatteesi. On laskettu, että yhden t-paidan tuottaminen vie yhteensä 1400 litraa vettä.

Myös luomupuuvillan viljely vaatii paljon vettä, mutta sen kasvatukseen ei käytetä haitallisia keinolannoitteita tai torjunta-aineita. Sen tuotannossa pyritään rasittamaan ympäristöä mahdollisimman vähän.

Tulevaisuudessa puuvillasta voi tulla ylellisyyskuitu, jota kasvatetaan vain sille luontaisilla viljelysalueilla, kuten Karibian meren saaristoissa, jossa kasvaa maailman laadukkainta puuvillaa.

Puuvillalle on tulevaisuudessa löydettävä ekologisempia ja eettisempiä vaihtoehtoja. Onneksi tekstiilien kierrätys ja kiertotalous tarjoavat tulevaisuudessa nämä vaihtoehdot. Suomessa on kehitteillä useita puuvillan ja selluloosan kierrätykseen ja uudelleenkuidutukseen perustuvia uutuuskuituja. Näitä ovat Infinited fiberin Infinna, Spinnovan puukuitu, Metsä Sping Kuura-kuitu ja kehitteillä oleva Aalto yliopiston ioncell-kuitu. Mikä hienointa, nämä kaikki ovat suomalaisia keksintöjä! Näistä uutuuskuiduista kerron lisää tulevissa viikkokirjeissäni.

Seuraavassa sinulle suunnatussa blogissani paneudun eläinkuihin, niiden ekologisuuteen ja eettisyyteen. Tekokuiduista käsittelen tarkemmin selluloosapohjaisia muuntokuituja, niiden ominaisuuksia, tuotantoa ja ympäristövaikutuksia.

Kiitos kun seuraat mukana!

Terkuin Sirpa

Haluatko tilata viikkokirjeeni?

Viikkokirjeessäni käsittelen aiheita:

  • Erilaiset tekstiilimateriaalit ja niiden ominaisuudet
  • Erilaisten tekstiilimateriaalien värjäys
  • Erilaisten tekstiilien hoito-ohjeet, oikean hoidon vaikutus tekstiilien elinkaareen
  • Tekstiilien kierrätys ja elinkaaren pidentäminen
  • Ja tietenkin vastaan tekstiileihin ja niiden värjäykseen heränneisiin kysymyksiin!

Liity viikkokirjeeni tilaajaksi klikkaamalla tästä.

Suositellut julkaisut

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *