Puh

+358 45 783 69377

Sähköposti

info@tekstiilivarjauksenreseptikirja.fi

Avoinna

Ma - Pe: 09.00 - 17.00

Uusimmassa blogikirjoituksessa kerron, miten voit tehdä villan kasto-seisotusvärjäys. Toisena kylmävärjäystekniikana esitellään puuvillakankaan maalaus sekä värin kiinnitys.
Lisäksi testataan, miten Tekstiilivärjäyksen reseptikirjan värireseptit toimivat villakankaan kastoseisotus värjäyksessä sekä puuvillakankaan maalausmenenetelmässä.

 

Villan kasto-seisotusvärjäys

 

Kastoseisotus-menetelmä sopii hyvin villan ja etenkin villakankaan tasaiseen värjäykseen, koska villakankaita ei voida värjät kotioloissaa pesukoneella.

Kastoseisotus-menetelmä helppo ja taloudellinen villan värjäys vaihtoehto. Väri reagoi kuidun kanssa huoneen lämpötilassa, eikä värjäykseen tarvita keittoastioita.

Kun väri levitetään tasolla, voidaan levittää useita eri värisävyjä samalle kankaalle. Näin saadaan monivärinen lopputulos.

Villakankaan värjäyksen apuaineena käytetään ureaa ja kiinnitysaineena natriumbikarbonaattia. Väriliemi on heikosti emäksinen. Väri tarttuu villan hydroksyyliryhmiin.

Värin levityksen jälkeen kangas peitetään ilmatiiviillä muovilla. Villakangasta seisotetaan tasolla kaksi vuorokautta, jonka aikana väri kiinnittyy kankaaseen.

 

Kankaan kastoseisotus menetelmän työvaiheet ovet seuraavat:

 

• Ensin väriliemi imeyttetään kankaaseen tasolla. Se voidaan imeyttää kankaaseen telaamalla maalaustelalla tai maalaamalla siveltimellä kankaaseen.

• Värin telauksen kangas peitetään tiiviisti muovilla. Värin annetaan kiinnittyä kankaaseen materiaalista riippuen 1-2 vuorokautta.

• Kastoseisotus-menetelmä ei vaadi erillistä kiinnitystä. Väri kiinnittyy kankaaseen seisotuksen aikana

• Värin kiinnittymisen jälkeen apuaineet huuhdotaan pois kylmällä vedellä. Sen jälkeen kankaalle tehdään normaali jälkipesu materiaalille sopivalla pesuainevedellä.

• Näiden vaiheiden jälkeen kangas on valmis käytettäväksi. Värit pysyvät kankaassa muuttumattomina ja haalistumatta samoin kuin värjättäessä liemivärjäysmenetelmällä reaktiiviväreillä. Reaktiiviväreillä kastoseisotus-menetelmällä värjätyt kankaat ovat viimeistysten jälkeen pehmeitä ja laskeutuvia.

 

Näillä ohjeilla se onnistuu!

 

Tarvittava liuosmäärä arvioidaan seuraavasti. Taittele värjättävä materiaali tiiviiksi paketiksi ja arvioi, millä vesimäärällä se kastuisi, niin ettei nestettä jäisi jäljelle. Vesimäärä grammoina on usein noin kaksi kertaa kankaan kuivapaino. Tämä on tarvitsemasi väriliemimäärä.

 

Valmista 100 ml kasto-seisotus-värilientä villakankaalle:

85 ml vettä
2 g väriä, testataan Tekstiilivärjäyksen reseptikirjan reseptiä C104
10 g ureaa (kosteutta sitova aine)
2,5 g natriumbikarbonaattia (emäs)
½ tippaa Fairya kostutusaineeksi
= noin 100 ml värilientä

 

Mittaa värjäyksessä tarvittavat aineet kahteen astiaan

 

1. väri, urea ja puolet vedestä, jonka lämpötila on 20 astetta. Liuota veteen
2. puolet vedestä ja natriumbikarbonaatti emäs . Liuota veteen

 

Tee kaikki alkuvalmistelut materiaalille ennen liuosten yhdistämistä. Väri tulee imeyttää kankaaseen noin kymmenessä minuutissa liemien yhdistämisen jälkeen, koska väri alkaa reagoida myös veden kanssa.

 

   

Telaa väriliemi kankaaseen maalaustelalla tai maalaamalla siveltimellä kankaaseen.

 

 

Peitä telattu väriliemi ilmatiiviillä muovilla. Anna värin kiinnittyä kaksi vuorokautta.

 

 

 

 • Huuhtele kylmällä vedellä 10 min jolloin poisuvat apuaineet ja osa irtoväristä.
 • Nosta hanaveden lämpötila vähitellen 60 asteiseksi.
 • Lisää pesuveteen pisara villan ja silkin pesuainetta.
 • Puristele villakangasta pesuvedessä.
 • Huuhtele villakangas asteittain viilenevällä vedellä kirkkaaksi.

 

 

Kankaanvärjäys maalausmenetelmällä työvaiheet ovat seuraavat:

 

 • Kankaan maalausmenetelmässä väri telataan tai maalataan siveltimellä kankaalle
 • Kangas kuivatetaan.
 • Kankaan maalausmenetelmässä värin saanto on täydellistä, jos väri kiinnitetään kankaaseen kuuman höyryn avulla tai kuumakiinnityksellä prässillä tai kuumamankelilla.Kotioloissa isompien kankaiden kuumakiinnityksessä voidaan hmaalausvärilientäyödyntää keittiön sähköuunia.
 • Kiinnityksen jälkeen värjäyksen apuaineet huuhdotaan pois kylmällä vedellä. Sen jälkeen kankaalle tehdään normaali jälkipesu materiaalille sopivalla pesuainevedellä.
 • Näiden vaiheiden jälkeen kangas on valmis käytettäväksi. Värit pysyvät kankaassa muuttumattomina ja haalistumatta samoin kuin värjättäessä liemivärjäysmenetelmällä reaktiiviväreillä. Reaktiiviväreillä maalausmenetelmillä värjätyt kankaat ovat viimeistyksten jälkeen pehmeitä ja laskeutuvia.

 

Valmista 100 ml maalausvärilientä puuvillakankaalle:

 

86 ml vettä

10 g ureaa

2 g väriä, testataan Tekstiilivärjäyksen reseptikirjan reseptiä B113

2,5 g kalsinoitua soodaa

= noin 100 ml maalausvärilientä

 

 

   

Telaa tai maalaa siveltimellä väri kankaalle

 

 

Kuivata kangas tasossa

 

Kuivatuksen jälkeen väri on valmis kiinnitettäväksi. Väristä saadaan suurin värisaanto, jos se kiinnitetään hyöryttämällä. Tässä kokeilussa käytetään höyrykiinnitystä.

 

Käyttämällä kaksinkertainen määrä ureaa voidaan voidaan käyttää vaihtoehtoisesti kuumakiinnitystä. Sen voi tehdä kuumamankelilla, prässillä tai isot kankaat uunissa löysästi taiteltuna. Kiinnitysaika 4-6 minuuttia 150 asteen lämpötilalla.

 

 

Täysin kuiva koetilkun päälle laitettiin apu- eli suojakangas. Koetilkku suojakankaineen kierrettiin pahvirullan ympärille hyörykiinnitystä varten.

 

 

   

 

Höyrykiinnitykseen käytettiin kirpparilta löytynyttä parsakattilaa. Sitä ei käytetä parsojen keittämiseen vaan tekstiilikokeilujen höyrytykseen. Myös vanhat mehumaijat sopivat höyrykiinnityksiin. Huom! Pahvirullan tulee olla vain höyryssä, eikä se saa upota kiehuvaan veteen. Parsakehikkoon laitettiin koroke, jonka päälle pahvirulla laskettiin. Näin koetilkku voitiin kiinnittää höyryttämällä ilman, että värit tai kuviot leviäisivät. Tämän koetilkun höyrytysaika oli 15 minuuttia.

 

 

 

Kiinnityksen jälkeen kangasta huuhdellaan kylmässä vedessä kymmenen minuuttia. Huuhtelussa irroitetaan värjäyksessä käytetyt apuaineet.

Huuhtelun jälkeen kangas siirretään suoraan lähes kiehuvaan pesuaineveteen. Pesussa kankaasta poistuu kiinnittymätön irtoväri.

 

 

 

Huuhtelun jälkeen keittopesu kirjopesuaineella, jossa poistetaan irtoväri. Huuhtelut, kuivaus ja silitys.

 

 

Kastoseisotus-menetelmän ja maalausvärimenetelmän tulokset:

Kokeilun tarkoituksena oli selvittää, toimivatko Bezaktiv Go värit reseptin mukaisesti myös reaktiivivärin kastoseisotus-menetelmässä sekä mallausvärimenetelmässä.
Saadut tulokset ovat erittäin hyviä. Värit sopivat molempiin kylmävärjäysmenetelmiin erinomaisesti. Värireseptit toimivat, joten Tekstiilivärjäyksen reseptikirjan reseptejä voi onnistuneesti soveltaa myös kylmävärjäysmenetelmiin.

 

Kastoseisotus-menetelmässä ja maalausvärimenetelmässä käytetyt apuaineet ja niiden hankintapaikat:

 

 • Bezactiv Go reaktiivivärit
 • natriumbikarbonaatti
 • natriumkarbonaatti eli kalsinoitu sooda
 • urea

Wennström Oy: https://awennstrom.fi

 

Seuraavassa blogissani kerron silkin värjäyksestä reaktiiviväreillä erilaisilla menetelmillä. Kiitos kun seuraat mukana!

 

Terkuin Sirpa

 

Blogikirjoituksissani pääset seuraamaan, miten uudistan värjäämällä jo käytöstä poistettuja tekstiilejä, kirpparilöytöjä tai poistokankaita. Tekstiilien kierrätys ja kiertotalous ovat aiheina lähellä sydäntäni. Jos kiinnostuit aiheista, seuraa mukana!

 

Haluatko tilata uutiskirjeeni!
Uutiskirjeessäni käsittelen aiheita:

• Erilaiset tekstiilimateriaalit ja niiden ominaisuudet
• Erilaisten tekstiilimateriaalien värjäys
• Erilaisten tekstiilien hoito-ohjeet, oikean hoidon vaikutus tekstiilien elinkaareen
• Tekstiilien kierrätys ja elinkaaren pidentäminen
• Ja tietenkin vastaan tekstiileihin ja niiden värjäykseen heränneisiin kysymyksiin!

 

Voit tilata tekstiilivärjäyksen reseptikirja osoitteesta: https://holvi.com/shop/tekstiilivarjayksen-reseptikirja

 

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *